Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seljačka buna

U HSS-u se vodi tihi rat! Pankretić i Bajs bore se za stranački tron

HSS (1)
Antonio Bronić/PIXSELL
29.11.2010.
u 22:01

Oba ministra navodno upozoravaju šefa stranke da HSS nema jasnu politiku te da bi trebali samostalno na izbore i distancirati se od HDZ-a

Hrvatska seljačka stranka još uvijek nije donijela odluku hoće li na predstojeće parlamentarne izbore izići samostalno ili u koaliciji sa HDZ-om. Zanimljivo, i u HDZ-u su misteriozni oko toga. Dosad je HDZ na parlamentarne izbore izlazio samostalno jer ta stranka posljednjih 20 godina ima stabilno biračko tijelo. Sada je situacija bitno izmijenjena jer SDP sa HNS-om, IDS-om i HSU-om stvara oporbeni, prijeizborni blok ne prepuštajući ništa slučaju, tako da će i HDZ napraviti kalkulacije i vidjeti je li pametnije na izbore izići samostalno ili u koaliciji sa HSS-om, ističu u HDZ-u.

Nesklone ankete

Zasad se u HSS-u pripremaju kao da će samostalno izići na izbore, ali nije isključena mogućnost ni prijeizborne koalicije s HDZ-om. Kako doznajemo od visokog izvora u toj stranci, uvjereni su da će još jedan mandat biti u vlasti, i to baš s HDZ-om. A na naš upit na čemu temelje taj optimizam, jer ankete im nisu sklone, ističe da se pretjerano ne obaziru na rezultate anketa i ispitivanja javnog mišljenja.

– Ako postignemo ciljeve koje smo zacrtali, kao koalicijski partneri, i ako se nastavi rast BDP-a, ako uđemo u EU, smanjimo nezaposlenost i pojačamo investicije u gospodarstvu, na čemu premijerka i članovi Vlade intenzivno rade, uspjet ćemo – tvrdi naš izvor.

Podsjeća da su prije tri godine ankete bile nesklone HSS-u i HDZ-u i da su pojedinci već tijekom izborne noći čestitali SDP-ovu kandidatu za premijera, ali je rezultat izbora bio u korist HDZ-a. Ne možemo biti prijepodne u koaliciji, a poslijepodne samostalno nastupati, nastavlja naš izvor. U samom HSS-u vrije iako u javnosti nema većih sukoba. Naš visokopozicionirani izvor u stranci potvrđuje da je sve očitije rivalstvo između Božidara Pankretića i Damira Bajsa koji navodno upozoravaju šefa stranke da HSS nema jasnu politiku te da bi HSS trebao samostalno na izbore i distancirati se od HDZ-a.

Posebno se boje što će biti s HSS-om kad Hrvatska uđe u EU i kad najveći teret podnesu poljoprivrednici, tradicionalno biračko tijelo HSS-a. Naš izvor u stranci tvrdi da to nije tako jer da je upravo zahvaljujući HSS-u i koaliciji s HDZ-om došlo do okrupnjavanja obiteljskih gospodarstava, a otkako su Pankretić i Čobanković zamijenili ministarstva, poljoprivredi nisu smanjivana sredstva.

Ovisni o glasovima

Više nema nikakve dileme, Bajs i Pankretić imaju ambiciju preuzeti HSS. No kako doznajemo, njihovo međusobno rivalstvo i podmetanja zasad, kako doznajemo, ne smetaju čelniku stranke. Njih dvojica će, ovisno o rezultatima u resorima koje vode i snazi u izbornim jedinicama i županijama iz kojih dolaze, tražiti potporu članstva. Izborna skupština HSS-a bit će tek nakon parlamentarnih izbora i ovisno o rezultatima izbora Friščić će odlučiti odlazi li ili ostaje na čelu stranke. Zanimljivo, upravo su Bajs i Pankretić nagovorili Friščića da preuzme vodstvo HSS-a.

Komentara 57

SA
sargu123
22:36 29.11.2010.

Gotovi ste ! Koaliranjem s Hadezejom potpisali ste smrtnu presudu HSS-u !

US
U srcu
00:36 30.11.2010.

od seljaka jedino je pošten Tomo Pokrovac a sve drugo je banda

OB
-obrisani-
13:30 30.11.2010.

makoko pa ti si sigurno Slavko Linić jer to mi i on na svakoj sjedici 8 puta kaže. Pa ja neznam zbog ćega mi vi skojevci stalno govorite da dam đubre prevrtljivo, da sam lažljivac i smrad i takve gadosti.. Mislim stvrno ne kužim. Boris Kunst.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije