Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Hrvatsku sam uložio 12 milijuna eura, a tretiraju me kao kriminalca

Andrija Kević
Žarko Bašić/Pixsell
22.01.2010.
u 08:15

Stalne pokušaje da mu se na vrat stave različite afere Kević povezuje s pokušajima političke diskreditacije svoga bliskog prijatelja Ante Markova.

Pošto su pojedini mediji objavili kako bi se zbog nezakonita uzimanja novca iz tvrtke Hoteli Vodice uskoro u pritvoru zbog pranja novca mogao naći njezin vlasnik Andrija Kević, javio nam se sam Kević tvrdeći kako je riječ o pokušaju diskreditacije njega i njegova poslovanja.

– Transakcija vrijedna 3,6 milijuna eura bila je za kupnju hotela Gare du Midi u Bruxellesu, i to kreditiranjem tvrtke posrednika Croatia Factoring uz kreditno jamstvo Karlovačke banke preko odvjetničkog društva Brown & Rodnick u Londonu – kaže A. Kević i dodaje kako prodavatelj zbog krize nije mogao financirati svoj dio ugovornih obveza pa je posao obustavljen, a on je tražio povrat sredstava.

Britanci vratili novac

– Pri transakciji za 1,6 milijuna eura prevario me poslovni partner Ytzchak Sopher, koji je zbog toga u pritvoru, a tužitelj me pozvao kao svjedoka optužbe – kazao je Kević. U vezi s pokretanjem istrage u Hrvatskoj Kević objašnjava kako je točno da su isplatu drugog dijela od oko dva milijuna eura blokirala britanska pravosudna tijela zbog sumnji u pranje novca te da je britansko pravosuđe naredilo banci Clydesdale u Londonu da se spomenuti iznos ne vraća dok se ne ustanovi porijeklo novca.

– U tom trenutku Državno odvjetništvo pokreće istragu, a događa se i nešto neobično: mjerodavna institucija britanskim organima devet mjeseci ne daje konkretan odgovor o porijeklu novca iako je sve čisto – žali se Kević.

Žele oblatiti Markova

Slučaj je završio tako da su Britanci osobno došli u Hrvatsku, dobili potrebnu dokumentaciju i u prosincu mu vratili sporna sredstva od oko dva milijuna eura. Kaže kako mu je dosta toga da se na njega u Hrvatskoj, u koju je dosad uložio više od 12 milijuna eura vlastitog novca, gleda kao na kriminalca i lopova.

– Poslujem godinama diljem svijeta, najviše u Velikoj Britaniji. Gdje god sam u svijetu investirao, dočekali su me kao ulagača koji donosi svjež kapital, osim u Hrvatskoj – kaže A. Kević. Dodaje kako nikada nije uzeo niti kune dobiti iz vlastitih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, kako u godini plaća oko dva milijuna eura poreza i zapošljava u prosjeku 150 ljudi. Stalne pokušaje da mu se na vrat stave različite afere Kević povezuje s pokušajima političke diskreditacije svoga bliskog prijatelja Ante Markova.

Komentara 8

OK
okokučnopišalo
09:27 22.01.2010.

Svi su sposobni, pošteni, domoljubi, rodoljubi, zaposlili su radnike koji usput rećeno rade za minimalac, poneki je i meneđer godine a kad pljusnu optužnice....e onda su to opstrukcije, podvale, laži, sve po zakonu........

KR
kreont
09:43 22.01.2010.

Ovo je jedan posebno subjektivan članak i ne znamo što zna druga strana. Očigledno je da jedna od strana jako laže, krade itd. U lijepoj našoj imali smo nažalost previše takvih bogom danih stranih \"lopova\" koji u bijelom svijetu nisu uspjeli ali u CRO im je bio raj na zemlji sa primjenom svih nelegalnih i rupica u sustavu. Ovoga trena mogu nabrojati barem 3 takve firme koje nisu imale \"zdravi\" kapital. Također je jako zanimljivo kako hrvatska je jako dobra praonica stranog proljavog novca i vlasnike uopće nije briga što i kako firma radi već samo period kroz koji može izvući sredstva recimo nekih 4 milijuna kuna godišnje.

DE
Deprimirani
09:33 22.01.2010.

g. Keviću! Vjerojatno niste dali određenim ljudima u Hrvatskoj nikakve pinke! Nema Vam spasa. Spašavajte uloženo i bježite natrag u normalni svijet biznisa!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije