Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGENCIJA ZA LIJEKOVE I MEDICINSKE PROIZVODE NAGLAŠAVA SIGURNOST CJEPIVA

U Hrvatskoj jedan slučaj nuspojave na cjepivo protiv nove gripe

milinović
Marko Čuljat
07.12.2009.
u 14:00

Cjepivo protiv nove gripe ispitano je na većem broju osoba nego što se ispituju cjepiva za sezonsku gripu kojima se hrvatski građani cijepe svake godine. U agenciji tvrde da je dosad zabilježen samo jedan slučaj nuspojava na cjepivo, a simptomi su blagi.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode potvrdila je da je Focetria, cjepivo protiv pandemijske gripe, sigurno za primjenu i djelotvorno u borbi protiv virusa gripe A (H1N1). U priopćenju za javnost koje potpisuje ravnatelj te agencije doc. dr. sc. Siniša Tomić piše i da je cjepivo kvalitetno naglašavajući da tvrdnja da cjepivo nije ispitano nije točna.

Cjepivo je ispitano na više osoba nego za sezonsku gripu

Cjepivo protiv nove gripe ispitano je na većem broju osoba nego što se ispituju cjepiva za sezonsku gripu, kojima se hrvatski građani cijepe svake godine.
Cjepiva protiv gripe spadaju u skupinu najsigurnijih cjepiva uopće i imaju najmanje nuspojava. U svijetu je više od 65 milijuna ljudi cijepljeno protiv pandemijske gripe, tvrdi se u priopćenju za javnost.

Također se ističe kako Agencija za lijekove i medicinske proizvode raspolaže svim podacima vezanim za kvalitetu, sigurnost i djelotvornost cjepiva te da je cjepivo u potpunosti sigurno za primjenu i da se ne očekuju ozbiljnije nuspojave nakon njegove primjene.

Kakvoću cjepiva, njegovu djelotvornost i sigurnost potvrdila je i Europska agencija za lijekove i do sada je u zemljama Europske unije iskorišteno 4,5 milijuna doza cjepiva Focetria.

Nuspojave cjepiva - vrućica i mučnina

U EU nije prijavljena niti jedna neočekivana ozbiljna nuspojava koja bi se mogla povezati s primjenom cjepiva. Prijavljene su nuspojave koje sve redom spadaju u kategoriju blagih i poznatih (vrućica, mučnina, glavobolja, alergijska reakcija te bol i crvenilo na mjestu uboda).

Agencija za lijekove i medicinske proizvode koja s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo prikuplja i analizira nuspojave svih cjepiva do danas je zaprimila samo jednu prijavu nuspojave na cjepivo Focetria.

Riječ je o blagoj i očekivanoj nuspojavi (umjereno povišena tjelesna temperatura do 38 Celzijevih stupnjeva) koja je navedena i u uputi o cjepivu, otkrivaju iz agencije.

Cjepivo ne sadrži živi virus

Način i tehnologija proizvodnje pandemijskih cjepiva istovjetni su tehnologiji kojom se proizvode cjepiva protiv sezonske gripe. Sve tvari korištene u njegovoj proizvodnji dobro su poznate i koriste se godinama. Cjepivo protiv pandemijske gripe ne sadrži živi virus nego samo jedan mali dio mrtvog virusa (protein na vanjskoj membrani), tvrde u agenciji.

Agencija u potpunosti poznaje sastav cjepiva i svi građani Republike Hrvatske sastav cjepiva mogu vidjeti u uputi o lijeku koja je dostupna apsolutno svima na internetskim stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Komentara 6

XY
xychhr200
17:48 07.12.2009.

Dao bog da, da neandertalac krepa od cjepiva... a za sobom neka odmah povuče i ostalu gamad iz Vlade i Sabora... bit će odmah puno bolje živjeti u RH...

FI
fićo
14:47 07.12.2009.

koja je ovo propaganda s tim cjepivima...pa to vise nije za povjerovati. A sve za nase dobro ;)

SO
Somelier
17:34 07.12.2009.

\"U Hrvatskoj jedan slučaj nuspojave na cjepivo protiv nove gripe\" Ministar Milinović dokazao je svoju glupost cijepivši sebe i svoju obitelj. Zašto nije kopirao Pahora koji je manekenski došetao do bolnice ali kamere nisu unutra smjele. Neka samo netko odd osoblja zucne da se nije cijepio,ode doživotno na \"burzu\". To je prevrtljiva Europa a naši nisu još ništa naučili. To me podsjeća na jedan stari vic; Kažu Englezu da dolje u dubokome kanjonu leži zlato i samo treba otiči dolje da ga pokupi.Ovaj odbije jer mu je preopasno. Kažu Francuzu da je dolje u kanjonu najljepša djevojka svijeta samo treba sići po nju, međutim odbije čovijek jer mu je preopasno. Jugoslavenu su rekli da nemože da skoči u kanjon a on im odgovara: Tko ja!. Možete si misliti kao je prošao. Nadam se da neće biti posljedica za Milinovića i njegovu obitelj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije