Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

U HPB-u političari su nam ubili nadu

novac
Autor
Gojko Drljača
03.12.2009.
u 21:12

HPB je trebala postati svojevrstan simbol kako nismo baš potpuni idioti koji moraju rasprodati obiteljsko srebro jer se ne znamo inteligentno i pristojno ponašati te stoga uništavamo očevinu koju smo trebali sačuvati kao naslijeđe budućih generacija.

Nakon frenetične privatizacije u kojoj smo rasprodali najveći dio domaćeg financijskog sektora te se s neobjašnjivom i nesavjesnom lakoćom odrekli dijela suvereniteta, HPB je ostao znak nade da država ipak može dokazati kako je u stanju upravljati svojom imovinom, pa čak i posjedovati vlastitu banku.

HPB je trebala postati svojevrstan simbol kako nismo baš potpuni idioti koji moraju rasprodati obiteljsko srebro jer se ne znamo inteligentno i pristojno ponašati te stoga uništavamo očevinu koju smo trebali sačuvati kao naslijeđe budućih generacija. HPB je bila šansa da mudri hrvatski državnici izaberu vrhunski menadžment te ga puste na miru neka se najbolje što zna bori za tržišne pozicije u nesmiljenoj konkurenciji stranih banaka.

Međutim, tu veliku nadu koju su osjećali hrvatski građani nakon mučnih privatizacijskih devedesetih, hrvatski političari shvatili su potpuno krivo pa su iskovali još jedan uobičajen domaći nerealni politički plan: odlučili su kao stvoriti domaću velebanku, banketinu koja je pak trebala ispunjavati svakakve čudnovate i nerealne zamisli vlastodržaca, bolje rečeno, njihovu taštinu.

Zbog toga krivog shvaćanja buduće uloge HPB-a domaći političari nisu, naravno, uspjeli odabrati ni kvalitetnu upravu, nego onu koja će više brinuti za zadovoljavanje njihovih, prijateljskih ili drugih interesnih apetita. Stoga se već godinama iz aviona vidjelo kako stvari u HPB-u stubokom ne štimaju, postala je očigledan primjer političko-interesnog upravljanja bankom skrivanog iza tobožnje državne ambicioznosti. Je li sa HPB-om umrla i zadnja nada da sami možemo upravljati svojim ili imamo još jednu šansu?

Ključne riječi
HPB

Komentara 13

DA
danielzg
22:12 03.12.2009.

efteling nisi u pravu! U bankarskom sustavu je bitnija stabilnost nego je li vlasništvo domaće ili strano! Da nismo privatizirali banke sada bi sve banke kao i HPB bile pod utjecajem politike i imale po par miljardi dubioza, što bi opet sanirali porezni obveznici! Čim se raspodjela sredstava banke vodi po nekim drugim kriterijima osim ekonomskim nužno dolazi do propasti! Također mirovisnki fondovi po zakonu ne smiju biti vlasnici banaka zbog sigurnosti mirovina! Nažalost, Hrvati su u zadnjih 20 godina izborom vlasti i ponašanjem političara pokazali da nisu u stanju upravljati s ničim, da gledaju samo materijalni osobni interes a ne opću korist, i da jedino možemo funkcionirati pod stranom čizmom!

AC
action
21:59 03.12.2009.

Glavni i odgovorni je napustio funkciju i otišao na malo vitra!

ZA
zagabria1
00:14 31.12.2009.

odgovor je da, nakon bezbrojnih afera i pljački (koje još traju) umrla je davno svaka nada da sami možemo upravljati firmama, bankama, državom. Nepoštenje se ovdje piše velikim slovom. Što prije toga građani budu svjesni tim prije će se sami pobrinuti za svoju egzistenciju i vlastite obitelji. Jer država ih je u stanju utopiti u žlici vode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije