Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam opet nije spasio zadarske ugostitelje

U godinu dana zatvoreno čak 200 obrta, a blokirano ih je gotovo 2000

Obrt
Dino Stanin/VLM
30.09.2009.
u 20:06

Male trgovine jednostavno ne mogu konkurirati brojnim trgovačkim lancima otvorenima u Zadru pa se zatvaraju, a opstali su doista samo rijetki.

Na zadarskome području je u posljednjih godinu dana zatvoreno čak 200 obrta, a u tome je razdoblju gotovo dvije tisuće obrta imalo blokiran račun. To tvrdi predsjednik zadarskoga Udruženja obrtnika Stipe Knežević i ističe da je pod teretom ove krize “palo” mnogo malih trgovina, manjih obrta, ali i neki kafići.

- Problema zbog sve viših kamata na kredite imaju i male obrtničke radionice. Neki su pak kafići zatvoreni zbog novoga zakona o pušenju, no dio njih će nakon ulaganja u sustav ventilacije, odnosno ponovnog dopuštanja pušenja u zatvorenim prostorijama, opet otvoriti svoja vrata - rekao nam je zadarski ugostitelj i predsjednik Udruženja obrtnika Stipe Knežević.

Puno veći problem jesu male trgovine s kojima se ugasilo i nekoliko desetaka radnih mjesta. Male trgovine jednostavno ne mogu konkurirati brojnim trgovačkim lancima otvorenima u Zadru pa se zatvaraju, a opstali su doista samo rijetki.

Veći nameti i ulaganja

Istaknuo je kako sve veće probleme imaju i vlasnici zadarskih restorana.

Stipe Knežević, naime, tvrdi kako u posljednje vrijeme Zadrani radije otvaraju restorane brze prehrane.

- U restoranima su veći nameti, a činjenica je da su i veća ulaganja. No, prije svega, mislim da se restorani zatvaraju zbog plaćevne (ne)moći naših turista. Naime, unatoč tomu što smo izrazito uspješna turistička sredina, barem kada je riječ o broju gostiju, i što bi bilo logično da ljudi ovamo dolaze kušati i naše autohtone specijalitete, i ove je godine na zadarskim ulicama najčešći prizor bio - turist s pizzom ili hamburgerom u ruci - kaže Stipe Knežević.

Ćevapi draži od girica

- Tako ispada da su naši specijaliteti oni od mljevenoga mesa, primjerice ćevapi, a ne dobra friška riba, jadranski mekušci, primjerice lignje, ili pak rižoto - rekao nam je Stipe Knežević u nadi da će se to ipak uskoro promijeniti.

Ključne riječi

Komentara 7

RU
rodijak Ujo
07:57 01.10.2009.

Ništa čudno da turisti jedu pizze i hamburgere s obzirom na cijene u našim \"ekskluzivnim\" restoranima gdje prosječan obrok stoji više stotina kuna i nedostatak normalnih gostionica gdje možete dobiti kompletan meni za desetak € kao u nama turistički sličnim državama Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Austriji, Grčkoj, ....

BI
bioninjahrv
08:38 01.10.2009.

Zarada je veća na tjestenini od 30-45 kn nego na ribi od 300 kn jer su ulazni troškovi manji

ZA
zammy
20:30 30.09.2009.

dobra friška riba košta minimalno 300 kn. btw, ionako dosta ugostitelja ne nudi baš frišku ribu. pokaže ti jedno, a servira 2.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije