Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ublažena blokada

U Gazu će se sada moći slati i građevinski materijali

Gaza
Mohammed Salem/Reuters
17.06.2010.
u 14:44

Odluka je rezultat pojačanoga međunarodnog pritiska na Izrael nakon smrtonosnog upada izraelskih mornaričkih komandosa na konvoj brodova.

Izrael je objavio da će ublažiti kopnenu blokadu Gaze kako bi omogućio da više civilnih dobara uđe u taj palestinski teritorij pod vlašću Hamasa, javile su agencije.

"Dogovoreno je da se liberalizira sustav na osnovu kojega civilna dobra ulaze u Gazu te da se proširi dotok materijala za civilne projekte na osnovu međunarodnog nadgledanja", navedeno je u službenom priopćenju, ali nije spomenut nikakav popis proizvoda.

No na temelju današnje odluke u Gazu će se isporučivati, kako se vjeruje, brojni proizvodi koji su ranije bili zabranjeni, uključujući i građevinski materijal.

Odluka je rezultat pojačanoga međunarodnog pritiska na Izrael nakon smrtonosnog upada izraelskih mornaričkih komandosa na konvoj brodova sa 10.000 tona humanitarne pomoći Gazi koji je pokušao probiti blokadu.

Izrael i Egipat pojačali su blokadu Gaze sredinom 2007. nakon što je Hamas silom preuzeo vlast nad tim pojasom uz obalu Sredozemnog mora od umjerenijega protivničkog Fataha. Cilj je bio da se spriječi naoružavanje Hamasa, a da se omogući isporuka humanitarne pomoći.

Ključne riječi

Komentara 303

OB
-obrisani-
23:37 18.06.2010.

rea_ Ponekada ljude treba podsjetiti, u svome nekritičnom navijanju se malko zanesu i zaborave tko je započeo ovaj sukob i sa kakvim je namjerama sve počelo. Cilj i je bio uništenje Izraela a taj cilj imaju i dan danas.

OB
-obrisani-
23:42 18.06.2010.

A kad saznaš da Hamasovci u Siriji iznamljuju vile a u Kuvajtu hoteli 5*. A ti plaćaš iz poreza. Kad Hrv. udje u EU, plaćat ćete i vi za njih. ;o) Aj\' LN.

OB
-obrisani-
23:28 18.06.2010.

penicilin, sve mi to znamo. I 48., i 67., i UN rezolucije etc. Al dodje vrijeme kad se ljudi probude. Ljevica, tj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije