Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči Dana muzeja

U Galeriji Krsto Hegedušić izložba Grupe 'Zemlja'

izložba
Foto: Antun Petračić
1/5
16.05.2014.
u 22:45

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović otvorio je izložbu, po koncepciji dr. medicine Borisa Vrge, ujedno i autora opsežne studije- publikacije o naznakama Grupe „Zemlja“

Uoči nedjeljnog međunarodnog Dana muzeja od večeras je u Galeriji Krsto Hegedušić postavljena izložba povijesno značajne Grupe likovnih umjetnika „Zemlja“, posvećena 85. godini njenog osnutka, 25. veljače 1929. 

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović otvorio je izložbu, po koncepciji dr. medicine Borisa Vrge, ujedno i autora opsežne studije- publikacije o naznakama Grupe „Zemlja“, pojedinačnim umjetnicima i njihovim biografskim podacima, svrsi izložbe, kataloga izloženih djela i dokumentacije knjiga, kataloga i fotografija. Govoreći o ideji i važnost Grupe „Zemlja“ za našu kulturu, dr. B. Vrga pročitao je pismo dobiveno od 90. godišnjeg akademika Josipa Vanište, koji nedolazak u Petrinju opravdava svojim godinama, ali potvrđuje neizmjerni značaj toga umjetničkog kruga. 

„Zemlja“ je formirana 1929., a tijekom šestgodišnjeg polimedijskog djelovanja, okupila je 37 umjetnika, slikare, kipare, arhitekte i radnike-naturščike, koji su se zalagali za vlastiti parcijalni izraz i angažiranu kritičku socijalnu umjetnost. Okrenuli se se 4. staležu toga vremena, seljacima i radnicima, a osnovni su im motivi bili selo, urbana periferija, rad i radništvo, socijalni sloj tadašnjeg društva. Imenom grupe naglašena je povezanost s vlastitim tlom i životom svoga naroda- na otvorenju izložbe govorio je i u studiji tiskanoj uz nju navodi autor dr. B. Vrga.

Predstavljeni radovi iz njegove su privatne zbirke i vlasništva kolekcionara Hrvoja Vukosavića iz Zagreba, uz dvije slike iz fundusa Galerije Krsto Hegedušić. Postav će ostati otvoren do 14. lipnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije