Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zastrašujući podaci

U Europskoj uniji živi 880 
tisuća robova!

europska unija, zastava (1)
Luka Stanzl/PIXSELL
14.10.2013.
u 08:05

Predlaže se i zakonska zaštita za sve zviždače koji ukažu na kriminal

U zemljama Europske unije danas živi 880 tisuća robova! Taj zastrašujući podatak objavio je jučer njemački Der Spiegel, pozivajući se na izvješće odjela za borbu protiv kriminala pri Europskom parlamentu.

Trgovina ljudima

Osim što se s njima trguje i što su na prisilnom radu, od 880.000 robova u EU njih 270.000 još se i seksualno iskorištava, piše u izvješću odjela koji se bavi istraživanjem organiziranog kriminala, trgovine ljudima, pranja novca i korupcije u 28 zemalja Europske unije.

Ne navodi se u kojim je zemljama situacija najdramatičnija no poznato je da u bogatijim zemljama EU trgovci ljudima drže mlade žene iz siromašnijih dijelova Unije koje prodaju kao seksualno roblje.

Samo u trgovini ljudima organizirane kriminalne skupine zaradile su prošle godine 25 milijardi eura, piše u izvješću. Tijelo EU registriralo je 3600 organiziranih bandi diljem Unije. Uz 25 milijardi eura od trgovine ljudima, te su bande ilegalnom trgovinom ljudskim organima i rijetkim i divljim životinjama zaradile dodatnih 26 milijardi eura.

Najrašireniji problem u EU je korupcija. Samo u javnom sektoru registrirano je oko 20 milijuna koruptivnih djela.

Najraširenija korupcija

Ukupna šteta od korupcije u EU procjenjuje se na 120 milijardi eura godišnje. Cyber kriminal odnosno računalni napadi europsku ekonomiju koštaju 290 milijardi eura.

Da bi se svim tim kriminalnim aktivnostima koliko-toliko stalo na kraj odjel EU protiv kriminala traži od policije i pravosudnih tijela svih članica Unije da pojačaju prekograničnu suradnju u suzbijanju tih nedjela.

Iz EU dali su i neke prijedloge kako se boriti protiv tih pošasti. Među mjerama su ukidanje europskih poreznih oaza, zakonsko kažnjavanje kupovine glasova na izborima, zabrana rada na najmanje pet godina u javnim službama svima koji su osuđeni zbog pranja novca ili korupcije...

Predložena je i zakonska zaštita za sve zviždače koji ukažu na kriminalne radnje u poduzećima, javnoj upravi...O tom izvješću Europski parlament glasovat će 23. listopada.  

>> Vlasnik tvornice radnike izgladnjivao i prisiljavao na rad

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije