Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARMANTNI PODACI

U devet mjeseci poginule 53 osobe više no u isto vrijeme 2020.

U prometnoj nesreći kod Bilica poginulo dijete
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
08.11.2021.
u 16:08

Ono što posebno zabrinjava je da među vozačima pod utjecajem alkohola prednjače mladi vozači u dobi od 18 do 24 godine

Na hrvatskim cestama, u prvih devet mjeseci ove godine poginulo je 259 osoba, što su 53 osobe ili 25,7 posto više no u isto vrijeme  2020., kada je poginulo 206 osoba. Alarmantni su to podaci koje je objavio MUP, a u sklopu sada već tradicionalnih podataka koji se već duže vrijeme objavljuju nakon svakog vikenda.

Naime, policija već dosta dugo vremena provodi vikend akcije tijekom kojih pojačano kontrolira promet, poglavito ono što oni zovu četiri ubojice u prometu: alkohol, brzinu, mobitel i pojas. Ispada da svi njihovi apeli, pa čak  i stroži zakon koji je trenutačno na snazi ne daju neke velike rezultate. Jer i proteklog vikenda, policija je na hrvatskim cestama evidentirala 4586 raznih prekršaja.

11.09.2021., Zagreb - U novozagrebackom naselju Travno u prometnoj nesreci poginup motociklist. Policija obavlja ocevid na mjestu nesrece. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: PIXSELL/Ilustracija

Od tog broja, 463 vozača su uhvaćena kako voze pod utjecajem alkohola, a rekorder je imao 3,17 promila i uhvaćen je na području PU brodsko - posavske. Nadalje, 1815 vozača  je ovaj vikend uhvaćeno  kako voze prebrzo, s tim da je rekordna brzina zabilježena na području PU vukovarsko-srijemske, gdje je jedan vozač uhvaćen kako juri cestom s 234 kilometra na sata. Osim brzine i alkohola, policija obično pojačano kontrolira vezanje pojasom i telefoniranje tijekom vožnje. Ovog vikenda su 562 osobe sankcionirane zbog nevezanja pojasa, a 201 zbog telefoniranja u vožnji.

Najviše alkoholiziranih vozača bilo je na području PU zagrebačke, njih 88. Ono što posebno zabrinjava je da među vozačima pod utjecajem alkohola prednjače mladi vozači u dobi od 18 do 24 godine. Takvih je ovaj vikend bilo 111, a uglavnom su u krvi imali između 0,5 do 1 promila alkohola u krvi. Inače policija je ovaj vikend zaustavila i 21 vozača koji su recidivisti, a ukupno su prijavljeni zbog 26 teških prekršaja - njih je 12 vozilo pod utjecajem alkohola, sedam u vrijeme dok su imali zabranu upravljanja, četvorica prije  no što su položili vozački ispit.

Inače, u MUP-u kažu i da se tijekom vikenda dogodilo 56 nesreća s nastradalim osobama, a u tim nesrećama jedna je osoba poginula, devet ih je teže, a dvije su lakše ozlijeđene. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Rusi masovno dolaze u Zagreb na cijepljenje, avioprijevoznici iz Moskve lete šest puta tjedno

 

Ključne riječi

Komentara 2

SO
Sotona
00:17 10.11.2021.

Znači vratiti zakone represije prema vozačima natrag i neosnova podizanja kazni jer je cilj kako vidimo je pokazao se sitacija je još gora ... Kao se m ere o covidu donose korigioraju prema rezultatatima , Tako bi normalno-moralno bilo ino bilo i to da se korigira .. Ili neosnovana zakonmska nepravedna pljačka hrvatskoga puka se nastavlja i ostaje ????

MA
Mama
19:48 08.11.2021.

neznam jel u tu statistiku ulaze i strani drzavljani ili samo hrvatski, s obzirom da je ove godine bilo znatno vise i turisra i vozila na prometnicama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije