Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ime obitelji

U četiri dana više od 215.000 potpisa za definiciju braka

u ime obitelji
Jakov Novak/VLM
16.05.2013.
u 10:55

Udruga traži raspisivanje referenduma da se u hrvatski Ustav unese definicija kako je brak životna zajednica muškarca i žene, a prvog se dana potpisalo 131.000 građana.

– Prvi dan prikupljanja potpisa, u nedjelju, 131 tisuća građana potpisala je našu inicijativu, a na kraju četvrtog dana potpisa je bilo više od 215 tisuća. To je više od 50 posto ukupno potrebnog broja potpisa – na današnjoj je konferenciji za novinare kazao član građanske udruge "U ime obitelji" Lino Zonjić. Naglasio je da se do sada u njihovu inicijativu uključilo više od 5000 volontera i da se u većim gradovima na središnjim trgovima dnevno prikupi od 1000 do 1200 potpisa građana.

U ime studenata na konferenciji je govorila i zagrebačka studentica građevine Katarina Mlinarević, koja je kazala da su uoči akcije svim fakultetima poslali zahtjev da im se odobri postavljanje štandova za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o tome da se u Ustav unese definicija braka kao zajednice muškarca i žene. Fakulteti koji su dozvolili postavljanje štandova su Ekonomski, Filozofski, FER, Medicinski, Veterinarski, Šumarski, Filozofski fakultet družbe Isusove i Katolički bogoslovni fakultet, dok postavljanje štandova u Zagrebu nisu dozvolili PMF, Arhitektura, Fakultet političkih znanosti, Geodezija, Građevina, Pravni fakultet, Stomatološki, Rudarsko geološki te Strojarstvo i brodogradnja.

O pozadini cijele ove inicijative govorio je i povjesničar te također član udruge U ime obitelji Zlatko Hasanbegović.

Ne dovode u pitanje spolnu orijentaciju

– Ova inicijativa nastala je spontano, kao izraz građanske svijesti o potrebi obrane ugroženog dobra, odnosno obitelji kao temeljne društvene zajednice. Iza ove inicijative stoje isključivo pojedinci i obitelji. Ovo je nepolitička i nestranačka inicijativa. Nismo produžena ruka ni jedne institucije, ni jedne političke stranke, ni jedne vjerske zajednice. Građani su instinktivno prepoznali vrijednost ove inicijative, koja je vrijednosna, a ne diskriminatorska – kazao je Hasanbegović istaknuvši da će ovo biti ključan test za ovu vladu je li predana demokraciji i volji građana. Ponovio je da je ovo inicijativa za obitelj, brak i djecu, i ni na koji način ne dovodi u pitanje spolnu orijentaciju ili građanska prava.

Jelena Gazivoda rekla je koje su se pak stranke odazvale pozivu udruge ili su ga odbile. Naime, još 25. travnja, udruga je svim, i parlamentarnim i neparlamentarnim strankama, poslala dva upita – podržavaju li prijedlog udruge da se u Ustav unese definicija braka i kane li pozvati članstvo da podupre tu inicijativu. Gazivoda je nabrojila da su potporu dale stranke HDZ, HSS, HSP AS, HDSSB, HČSP, Zeleni Hrvatske, Hrast, Obiteljska stranka, Nezavisna lista Ante Đapića... Odbili su ih pak HNS, SDSS, Zelena lista, Piratska stranka i stranka Za grad. Nisu odgovorili SDP, DC, Hrvatska građanska stranka, Hrvatski laburisti i Hrvatska stranka umirovljenika, a suzdržani su ostali Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske i IDS.

O napadima, vrijeđanju i pokušaju opstruiranja ove akcije uime udruge govorila je Željka Markić. Istaknula je da su dosad uglavnom napadane žene koje su volontirale na štandovima i da su ih napadali većinom muškarci.

Pljuvanje i vrijeđanje

– Najviše incidenata bilo je u Zagrebu, naše se volontere vrijeđalo, ponižavalo, pljuvalo, na dvije lokacije potrgane su knjige s potpisima, a u ovom trenutku traje i očevid u Rijeci, dok je problema bilo i u Osijeku. Nažalost, ovakav broj napada navodi nas na sumnju da se to radi organizirano. Na mnogim portalima i internetskim stranicama potiče se na nasilje. Na naše dvije volonterke na FER-u jedan je čovjek čak vikao da su fašističko smeće – kazala je Markić dodajući kako je razočaravajuće kako nema osude takvi napada na volontere.

Osvrnula se i na poziv iz Vlade da se ova inicijativa ne potpisuje. Upitala je: – Ako Vlada ne dijeli stav inicijative, zar nema obvezu zaštiti inicijativu ove građanske udruge?

Na pitanje zašto udruga inzistira da se u Ustav uvede definicija braka iako je ona već sastavni dio Obiteljskog zakona, Markić je kazala da ih je jako zabrinulo ono što se događalo u Francuskoj u kojoj to isto stoji u zakonu, ali se ignorira. Izrazila je i razočaranje što mnoge, pa čak i ženske udruge, ne osuđuju napad na volontere. Isto tako proglasila je i da je licemjerno od Platforme 112 što ih prozivaju da iza njih stoje neke druge opcije, pa i političke, a zna se, rekla je Markić da je Ljubica Matijević Vrsaljko, istaknuta članica udruge B.a.B.e., na listi Milana Bandića. Naglasila je da se ova udruga i inicijativa financiraju novcem građana, udruga i poslovnih ljudi koji žele pomoći.

>>'Iza prikupljanja potpisa za referendum stoji stranka Hrast'

>>LGTB Udruge: "S ljudskim pravima ne smiju se raditi kompromisi"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije