Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor s 'bogatima'

U budućnosti će i zemlje u razvoju morati ograničiti ispuštanje CO2

klimatske promjene
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.11.2013.
u 09:31

Detalji dogovora još nisu poznati, iako je u javnost izašla informacija da će se po prvi puta zemlje u razvoju morati obvezati da će smanjiti emisije stakleničkih plinova.

Bogate i siromašne države napokon su se dogovorile oko nekih kompromisa na UN-ovom summitu o klimi u Varšavi te su i jedni i drugi obećali da će smanjiti emisiju stakleničkih plinova kako bi spriječili poguban utjecaj klimatskih promjena. Konačni dogovor trebao bi biti potpisan u Parizu 2015. godine, piše France24.  

Dogovor je postignut 24 sata nakon roka jer je sastanak čak 200 nacija svijeta trebao završiti još u petak. Detalji dogovora još nisu poznati, iako je u javnost izašla informacija da će se po prvi puta zemlje u razvoju morati obvezati da će smanjiti emisije stakleničkih plinova.

Obveza umjesto doprinosa

Ta tema je podijelila sudionike summita na bogate i siromašne. Bogati su pobijedili kasno sinoć kada je riječ "obvezati" zamijenila slabiju "doprinositi" u tekstu prijedloga. Po Protokolu iz Kyota, koji je postignut 1997. godine, samo se najrazvijenije države svijeta morale limitirati svoje emisije stakleničkih plinova, što je bio jedan od glavnih razloga zbog kojeg ga SAD nije prihvatila. SAD je tvrdio da se najbrže rastuće ekonomije kao što su Kina i Indija moraju obvezati na smanjenje emisija.

S druge strane su bile zemlje u razvoju koje su tvrdile da se ne smije uvesti limit na emisije stakleničkih plinova jer će se time usporiti borba protiv siromaštva. Na razgovorima je dogovoreno uvođenje i takozvanog "Varšavskog mehanizma" preko kojeg će se pružiti pomoć zemljama u razvoju koje trpe posljedice klimatskih promjena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije