Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neredi u engleskoj

Rat u Britaniji: Platit ćete, huligani, sve smo vas snimili

neredi (1)
Foto: REUTERS
1/7
10.08.2011.
u 07:43

U Birminghamu su nasmrt pregažena tri muškarca koji su branili svoje naselje. Turski doseljenici u Dalstonu obranili domove i pretukli iznenađene divljake...

Situacija se u Londonu polako smiruje, ali sukobi su se s utorka na srijedu rasplamsali u ostalim gradovima Velike Britanije. Manchester, Salford, Nottingham i Liverpool gorili su tijekom noći, a u Birminghamu su automobilom pregažena i ubijena tri muškarca koji su branili svoje naselje. Policija tvrdi da će prije ili kasnije identificirati i uhititi sve koji su sudjelovali u pljačkama, paleži i ubojstvima.

Turci imaju kontrolu

– Analiziramo snimke, obrađujemo stotine i stotine ljudi. Vandali, imamo snimke vaših lica, imamo snimke vašeg divljanja. Od danas dolazimo po vas, i ma koliko god to dugo trajalo, platit ćete za sve – zaprijetio je zamjenik zapovjednika policije Garry Shewan. I dok policija analizira snimke, Londončani još uvijek nerado izlaze na ulicu u sjevernim, siromašnijim dijelovima grada. Ipak, ovo ne vrijedi za Dalston, siromašno predgrađe Londona, većinom naseljeno doseljenicima iz Turske koji su sami obranili svoju četvrt od divljaka i huligana.

– Dobili smo dojavu da u Dalstonu gori automobil. Kad smo tamo stigli ljudi su nam rekli da nikada više neće biti incidenta u Dalstonu, da su se stanovnici dogovorili što će učiniti ako počnu nemiri. Gotovo istodobno, na ulicu je došla skupina od stotinjak huligana, ali čim su se oni pojavili, dogodilo se ono što zasigurno nisam očekivao. Iz stanova, trgovina, iz kafića su počeli izlaziti Turci s palicama i lancima u rukama, bilo ih je barem nekoliko stotina. Huligani su iznenađeni stali u prvi tren, a potom su, nakon što su se Turci zaletjeli prema njima, počeli bježati glavom bez obzira – kaže Barry Neild, britanski dopisnik Al Jazeere koji je svjedočio obračunu.

Nekolicina huligana nije stigla pobjeći pred pobješnjelim vlasnicima trgovina koji su ih sustigli i pretukli na cesti.

– Ovo se pokazalo djelotvornim, Dalston je sada miran iako oko njega bjesne nemiri. Nijedan se huligan ne usudi ući u ovo naselje – kaže Reid.

U mračnoj ulici

“Tvrđi” pristup prema huliganima odlučila je primijeniti i policija koja sada ima mogućnost pucanja u vandale gumenim mecima te uporabe posebnih oklopnih vozila za razbijanje barikada. Više od 16.000 policajaca, tri puta više nego što je uobičajeno, jučer je patroliralo Londonom, a počelo se i s korištenjem novih tehnika. Pripadnici posebnih timova u civilu, koji se miješaju s vandalima, ciljano hvataju vođe i inicijatore pljački u trenutku kad na njih nitko ne pazi.

– I huligani razmišljaju što rade kada nisu potpuno sigurni je li čovjek koji se nalazi u masi do njih policajac u civilu koji će ga prvom prilikom gurnuti u mračnu ulicu i nabiti mu lisice na ruke dok nitko ne gleda i ne može mu pomoći – kažu londonski policajci.

Komentara 759

BE
beppi258
13:23 10.08.2011.

Pasdaran, nisi li ti na portalu JL bio Kir Veliki?

OB
-obrisani-
22:19 11.08.2011.

blic..... buhahahahhaha

RE
@rea
11:51 10.08.2011.

11:44h primjedba je napisao/la: ______________________________ Kao da si opisao Francusku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije