Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nije to mogla reći'

U BiH začuđeni izjavom Vesne Pusić o pelješkom mostu

Pelješki most
Grgo Jelavić/PIXSELL
02.05.2013.
u 16:10

– Mi smo uvijek bili protiv toga jer se nije utvrdila pomorska granica i pravo BiH s obzirom na Konvenciju o pravima mora – rekao je Bajrambašić.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izazvala je negodovanje u BiH svojom izjavom da je studija Europske komisije pokazala da je pelješki most najbolji način povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države, piše Klix.

Pomoćnik ministra za komunikaciju i promet BiH i član Savjetodavnog odbora za izbor najbolje prometne opcije u neumskom koridoru Izet Bajrambašić isprva nije mogao vjerovati da je ministrica Pusić nešto tako rekla istaknuvši da "takva izjava nije mogla doći od bilo kojeg dužnosnika Hrvatske".

Bit će protiv ako Hrvatska jednostrano krene u projekt

Za Agenciju Anadolija istaknuo je da će BiH biti protiv projekta ako Hrvatska jednostrano krene u gradnju pelješkog mosta. – Mi smo uvijek bili protiv toga jer se nije utvrdila pomorska granica i pravo BiH s obzirom na Konvenciju o pravima mora. Prioritetni problem je razgraničenje na moru, a drugo je primjena konvencije o pravu mora – rekao je Bajrambašić.

Pojasnio je da će se tek u ponedjeljak, 6. svibnja, održati prvi sastanak Savjetodavnog odbora, gdje će razraditi metodologiju izračunavanja osam opcija povezivanja. U tom odboru su predstavnici BiH, Hrvatske i Europske komisije.

"Nijedna opcija nije se mogla analizirati"

– Nijedna opcija još nema ni ulazne podatke da bi se mogla analizirati. Dakle, tek izrađujemo metodologiju rada – kaže Bajrambašić te dodaje kako će se u ponedjeljak tek prvi put sastati s francuskim konzultantom Safageom.

– U ponedjeljak će se razgovarati samo o stručnim stvarima. Izjava ministrice Pusić apsolutno nije u kontekstu naše studije koju tek radimo – kazao je Bajrambašić te dodao da cijela priča neće moći tek tako proći.

'Neum je trusno područje'

– U prethodnim komentarima istaknuli smo da most Pelješac ima nekoliko problematičnih, spornih stvari – kaže Bajrambašić te ističe da je Hrvatska pogrešno primijenila Konvenciju UN-a o pravu mora i da osporava "pravo BiH na njezin suverenitet na moru i slobodan pristup otvorenom moru".

– Istaknuli smo i velike građevinske rizike u gradnji mosta s obzirom na to da je riječ o stupovima od 100 metara, kao i problem održivosti takvog građevinskog objekta jer je Neum trusno područje, ako se priča o potresima – objašnjava Bajrambašić.

>>Hajdaš Dončić: Hoće li se graditi most, znat ćemo tek krajem srpnja!

>>Milanović: Bio sam protivnik Pelješkog mosta, ali više nisam

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije