Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“KRO-WEIN”

U Beču održan 1. Hrvatski vinski festival. Vinsku ponudu pratili hrvatski majstori kuhanja

Vinski festival
Foto: Zoran Cindrić
1/4
17.12.2023.
u 14:07

Premijerno festivalsko izdanje za ljubitelje “dobre kapljice” oduševilo je ne samo bečke i gradišćanske Hrvate i njihove austrijske prijatelje nego i sve ostale, poslovno zainteresirane za vinsku ponudu Hrvatske. A to je već mnogo, jer konkurencija na austrijskom tržištu vina, izuzetno je velika i jaka.

Da vino spaja ljude, potvrdio je i 1. Hrvatski vinski festival, održan prošlog vikenda u Beču, održan u podrumima poznatog bečkog proizvođača vina i pjenušca Schlumberger.
Dvodnevna manifestacija održana je u organizaciji portala TV Wien /TV Beč Zorana Cindrića, te Samira Nađa.

Prvi dan Festivala obilježila je “Gala večera “ za uživanje. Vrhunsku ponudu hrvatskih vina pratili su gastro specijaliteti kreativnih “Master Chefova” iz Hrvatske, Tihomira Krkleca i Maje Jalšovec, uz potporu njihovih suradnika, Stipe Županovića, Lovre Kolekovića i Dominika Kovačićeka.

Gala večeri nazočio je i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, koji se je prigodnim riječima obratio okupljenima, zaželjevši pritom puno uspjeha organizatorima Hrvatskog vinskog festivala u daljnjem radu, kako bi sljedeće godine mogao biti ponovno održan.

Zadovoljstvo premijernim izdanjem Hrvatskog vinskog festivala izrazio je i direktor podružnice Hrvatske turističke zajednice u Austriji Branimir Tončinić.

Drugog dana Festivala na programu je bilo kušanje vina. Svoja vrhunska vina i vinsku kulturu predstavilo je 13 vinarija iz svih dijelova Hrvatske: Vinarija Kozlović iz Istre (predstavnik Vina Croatia iz Beča), Vinoteka Kutjevo d.d., PP Orahovica, Iločki podrumi, Sosich Wines iz Istre, PZ MasVin, Degarra Winery Zadar, Vinarija Škaulj, Vinarija Dvorac Maruševac, Vinarija Bora, Vinarija Coner, Podrumi Kolar (Baranja), Vina Danubio, Belje.
A kada smo kod Belja, svakako treba spomenuti da je upravo ono to, koje se je pobrinulo svojim kulenom i drugim mesnim prerađevinama te sirom da se uz vino ima i nešto za prigristi. Tako nam je barem ispričao organizator Festivala Zoran Cindrić.

“Samo u pet sati trajanja ove manifestacije čak 150 posjetitelja je došlo kušati vina. Ono što nam je bilo važno pri organizaciji je, da promoviramo vina i vinarije iz svih hrvatskih regija”, rekao je Cindrić za Večernji list dodavši:

“Cilj nam je bio Austrijancima predstaviti vrhunska hrvatska vina, pa smo angažirali i vrhunskog etno znalca i poznatog sommeliera Darrella Josepha, inače i novinara i jednog od međunarodnih sudaca za Dekanter. On je bio više nego zadovoljan našom vinskom ponudom”.

Sve u svemu, kako je istakao Cindrić, Hrvatski vinski festival “Kro Wein” bio je namijenjen širokom krugu ljudi koji ne moraju biti vinski znalci, ali vole i žele konzumirati dobra vina.
“Ova smo dva dana vidjeli što smo dobro napravili, a što je moguće sljedeće godine još bolje napraviti. Već sada su nam se neki vinari prijavili i za sljedeću godinu. Drugi Festival hrvatskih vina planiramo organizirati u svibnju 2024., jer ovo pred Božić prevelika je gužva. I to, uz još veći broj sudionika”, napomenuo je Cindrić.

Premijerno festivalsko izdanje za ljubitelje “dobre kapljice” oduševilo je ne samo bečke i gradišćanske Hrvate i njihove austrijske prijatelje nego i sve ostale, poslovno zainteresirane za vinsku ponudu Hrvatske. A to je već mnogo, jer konkurencija na austrijskom tržištu vina, izuzetno je velika i jaka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije