Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESTRUKCIJA

U Austriji rastu socijalne nejednakosti

siromaštvo
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
21.01.2015.
u 12:53

Podaci pokazuju da su u razdoblju od 2000. do 2010. godine plaće i primanja u prosjeku rasla za 3 posto godišnje, a dobit i imetak za 4,5 posto

U Austriji postoji znatna socijalno-dohodovna nejednakost i sve veće razlike između bogatih i siromašnih pokazalo je izvješće austrijskog Ministarstva socijalne skrbi, objavljeno u srijedu u Beču. Isti izvor navodi da je posebno uznemirujuća dohodovna nejednakost i kako je jedan od temeljnih uzroka nejednakosti i socijalne nepravde u ovoj alpskoj zemlji.

Podaci pokazuju da su u razdoblju od 2000. do 2010. godine plaće i primanja u prosjeku rasla za 3 posto godišnje, a dobit i imetak za 4,5 posto. Posebno alarmantan podatak je evidentna nejednakost ostvarenih prihoda među zaposlenima: na petinu onih na vrhu ljestvice koji strahovito puno zarađuju otpada čak polovicu sveukupnih primanja, a na one s dna ljestvice tek 2 posto. U posljednje desetljeće visokoobrazovana radna snaga, posebno financijski menadžeri i oni koji su uživali u bumu ICT i mobilne telefonije, svojim su se golemim primanjima još više odmakli od siromašnih.

U izvješću se navodi kao socijalnu nejednakost povećava i stopa oporezivanja plaće i ostalih primanja koja je znatno viša od one kojom se oporezuje imovina. Ističe se kako zvona zovu na uzbunu jer je čak petina Austrijanaca došlo na granicu siromaštva. U 2013. godini bilo ih je 1,5 milijun od ukupno 8,4 milijuna stanovnika, odnosno 18,8 posto, što je nešto više nego 2012. Riječ je uglavnom o samohranim majkama, stranim doseljenicima, invalidima i osobama s niskim stupnjem obrazovanja. Analitičari tvrde da je na rast socijalne nejednakosti i siromaštva utjecala i porasla nezaposlenost, pogotovo dugotrajna nemogućnost nalaženja posla kao i sve veći broj osoba koje rade na slabo plaćenim i nesigurnim poslovima, kao i porast troškova života.

Oko 600 tisuća Austrijanaca mora čak 40 posto svojih primanja dati za stanarinu, grijanje i struju. Nakon objavljenog izvješća oglasio se je i austrijski ministar socijalne skrbi, socijaldemokrat Rudolf Hundstorfer koji traži da austrijska Vlada u sklopu planirane porezne reforme za 2015. godinu hitno rastereti sloj stanovništva s niskim i najnižim primanjima u zemlji, čiji je broj porasta za 16 posto, te dodatno oporezuje bogate. Predbacio je ''narodnjacima“ (ÖVP), koalicijskom partneru socijaldemokrata (SPÖ) što se protive uvođenju poreza na bogatstvo.

>>Evo kako je Austrijska središnja banka upozoravala na kredite u 'švicarcima'

>>Austrijanci s posebnim pesimizmom dočekuju 2015.

Komentara 3

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:33 21.01.2015.

Fotografija u prilogu govori o golemom Hrvatskom izvozu. Jer ocito kontejnere izvozimo u Grac i Bec. Ili mozda cistoca tamo ostavlja kontejnere dok se ne napune, pa onda otvara ovdje, tek tako, kako bi ovi koji kopali imali bolji izbor? Koja degutantna kombinacija clanka i fotografije.

DU
Deleted user
15:34 21.01.2015.

Sto nam kaze ova fotografija?Nista..samo prikazuje skupljaca fand/flasa a nikako nekakvog siromaha koji trazi otpatke hrane.

IS
istri
19:24 21.01.2015.

to su nasi konteineri?zar i austrijanci imaju pravo koristiti nase ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije