Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
negativna promocija

U Afganistanu uopće nema salona auta: Kako su se talibani onda dočepali svojih Toyota?

Talibani u Kabulu
Reuters/PIXSELL
29.08.2021.
u 09:36

Zbog ovakvih događaja Toyota od vlasnika novog Land Cruisera traži da svoje vozilo ne prodaju i ne izvoze godinu dana nakon kupnje

U Toyoti nisu sretni kada na snimci vide pripadnike nedemokratskih pokreta kako voze njihove automobile. S jedne strane to govori o izdržljivosti pick-upovami terenaca te marke, a s druge uz to uvijek ide i negativna promocija. Pobjednički ulazak talibana u afganistanski glavni grad Kabul opet je prošao s galerijom raznih Toyota, pick-upova poput Hiluxa, ili terenaca, Land Cruisera…

Kako su se talibani dočepali Toyota kad u Afganistanu nema nijednog predstavništva i trgovine, a japanska marka sigurno ne prodaje vozila u nepristupačnim planinskim vrletima gdje su se gerilci utaborili?

Revija HAK navodi zanimljiv primjer iz povijesti. Kada su talibani zauzeli Kabul 1996. godine, paradirali su s Toyotinim pick-upovima, koji su krijumčareni preko Pakistana. New York Times je opisao tu prevaru vrijednu milijardu dolara koja je uključivala korumpirane uvoznike u Pakistanu. Oni su u tisućama primjeraka naručivali pick-upove iz Dubaija i Kuvajta, a tijekom tranzita kroz Afganistan ih izgubili jer su pali s kamiona prijevoznika. Naravno, to je bio izgovor, ali vozila su isporučena talibanima. Bio je to unosan posao koji je Talibanima omogućio kupnju vrlo jeftinih, kvalitetnih kamiona, pa nije ni čudo što ih nikada nisu prestali voziti.

Zbog ovakvih događaja Toyota od vlasnika novog Land Cruisera traži da svoje vozilo ne prodaju i ne izvoze godinu dana nakon kupnje.

 

Ključne riječi

Komentara 47

KU
Kuronja20cm
10:20 29.08.2021.

Pa otkud talibanima džeparac? Zar stvarno netko moze biti toliko naivan da vjeruje kako je napad na Twins Tower e u NY planiran i financiran iz Afganistana ili da se Bin Landen skrivao toliko dugo u nekakvim pećinama Afgana?

FR
franc251
10:21 29.08.2021.

Voze brand new Toyote, naoružani s AR-15 ..... Kad bi samo saznali tko ih je opremio.

ZI
zinegoid
10:26 29.08.2021.

tko im dao toliko glavne im vojne opreme, natikače...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije