Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvati biraju

DIP: Na izbore do 16 sati izašlo 28,84 posto birača

lokalni izbori (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
02.06.2013.
u 12:06

Birat će se moći do 19 sati na 5490 biračkih mjesta, a najzanimljivija bitka očekuje se u Splitu gdje se za čelno mjesto bore Ivo Baldasar iz SDP-a te Vjekoslav Ivanišević iz HDZ-a.

Prema izvješću Državnog izbornog povjerenstva do 16 sati na izbore je izašlo 28,84 posto birača. U prvom krugu izbora koji su se održali prije dva tjedna izašlo je 32,99 posto birača što znači da je u ovom krugu izašlo na izbore četiri posto manje birača. 

Najviše birača na izbore je izašlo u Ličko-senjskoj županiji gdje ih je do 16 sati glasovalo 41,41 posto, a najmanje ih je izašlo u Međimurskoj županiji - 23,01 posto.

U Zagrebu je glasovalo 26,45 posto birača što je 4,36 posto manje nego u prvom krugu, a najviše je ljudi na izbore izašlo u Gospiću, njih 47,29 posto. Drugi grad po izlaznosti je Vukovar gdje je glasovalo 38,67 posto birača, a treći Požega gdje je na izborima bilo 37,37 posto birača. U Splitu je izašlo 30,30 posto birača što je manje u odnosu na prvi krug kada ih je glasovalo 32,03 posto birača.

Iako bolja nego u prijepodnevnim satima, izlaznost birača na području Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje je vrlo mala. Do 16 sati na birališta je od 102.289 prijavljenih izašlo tek njih 26.074 ili 25,49 posto. U središtu županije u gradu  Bjelovaru izlaznost je čak i nešto manja. Od 33.547 birača građansku dužnost obavilo je njih 8.163 ili 24,33 posto. Najveća izlaznost zabilježena je u općini Ivanska gdje je na biralište izašlo 42.96 posto prijavljenih birača. Najmanju izlaznost bilježi općina Đulovac, gdje je do 16 sati glasovalo svega 15,39 posto birača.

GONG: Izborno jutro uz nepravilnosti - letke dijele i djeca!

Izborno jutro, kažu u GONG-u, prolazi uz manji broj nepravilnosti i čini se kako ih je manje nego u prvom krugu lokalnih izbora.

>>Opasni izbori u Viru - Potukli se pred biralištem, načelniku prijava

Dojave građana i promatrača najčešće su se odnosile na kršenja izborne šutnje i izravno agitiranje:

U općinama  Miklauš i Kraljevec na Sutli te u Otočcu (nezavisni kandidat Stjepan Kostelac) birače su zvali da glasaju za određenog kandidata. Slično se događalo i u Našicama (HDSSB), Vukovaru (SDP), Slavonskom Brodu (HDZ,HSP AS i HSLS), u Pirovcu (kandidat HSS-a Ante Šparica) i  u Osijeku (stožer kandidata Ivice Vrkića).

HDZ u Maloj Subotici i Petrinji vozio je građane do biračkog mjesa, kandidat Pero Aračić slanjo je  sms poruka, a isto se gododilo i u Dubrovniku i Gračacu.

Promatrači dojavljuju i vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali od strane stranačkih članova biračkih odbora i dojave strankama.

Priliku da se promoviraju na Facebooku iskoristili su u HDZ-u u Požeško-slavonskoj županiji te u HSS-u u Novskoj.

Promidžba putem plakata nedovoljno udaljenima od biračkog mjesta zamijećena je kod Nikole Miletića kao kandidat grupe birača u općini Ražanac; te kod SDP-a u Hrastelnici i HDZ-a u Ivanić Gradu.

Promidžba letcima: HDZ u Svetoj Nedelji, Plaškom i u Splitu,   Marijan Pleše, kandidat PGS-a u Delnicama.

Dok za kandidat grupe birača Nikola Miletić u Općini Ražanac letke dijele djeca!

Vrijeme u osječkom kraju danas vuče na kišu pa su, kako su nam javili građani, iz jedne stranke nudili pomoć.

- Nazvali su me i predstavili se da zovu iz stožera HDSSB-a. Pitali su hoćemo li izaći na izbore i treba li nam prijevoz do birališta - ispričala nam je jedna čitateljica.

Na izbore do 11 sati izašlo 11,45 posto birača

Prema izvješću Državnog izbornog povjerenstva do 11 sati na izbore je izašlo 11,45 posto birača. U prvom krugu izbora do 11 sati izašlo je nešto više, odnosno 13,73 posto birača.

Najveća izlaznost zabilježena je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - 14,41 posto, a najmanja u Bjelovarsko-bilogorskoj - 7,66 posto birača.

Najveća izlaznost zabilježena je u Vukovaru gdje je svoj glas do 11 sati dalo 19,65 posto birača, dok je u Koprivnci na glasanje izašlo svega 6,14 posto birača.

U glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, na izbore je izašlo 11,27 posto birača, a u Splitu 12,74.

Do 11 sati na birališta u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od prijavljenih 102.289 birača izašlo je njih 7.837 ili 7,66 posto što je za 2,62 posto manje nego u prvom izbornom krugu. U sjedištu županije u gradu Bjelovaru do 11 sati na birališta je od prijavljenih 33.547 birača izašlo njih 2.511 ili 7,49 posto što je za 0,62 posto manje nego prija dva tjedna.

Najzanimljivija bitka očekuje se u Splitu gdje se za čelno mjesto bore Ivo Baldasar iz SDP-a te Vjekoslav Ivanišević iz HDZ-a. 

U Zagrebu u drugom krugu snage odmjeravaju nezavinsi kandidat i aktualni gradnačelnik Milan Bandić i SDP-ov Rajko Ostojić. 

Uočili ste nepravilnost, bili izloženi neugodnostima zbog glasovanja? Javite nam se mailom na dojavi@vecernji.net

>>Zvali birače i obilazili kuće, slali poruke i plašili otkazima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije