Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvorena su još dva poglavlja u pristupnim pregovorima Hrvatske i EU

U 2010. Hrvatska mora otvoriti još pet, a zatvoriti 16 poglavlja

eu
AFP
21.12.2009.
u 15:39

U 2010. Hrvatska će se, naglasio je Jandroković, usredotočiti na preobrazbu pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije te na preobrazbe u poljoprivredi, na “izgradnju ukupnih upravnih sposobnosti”, te na ispravno upravljanje novcem iz europskih fondova.

Na IX. međuvladinoj pristupnoj konferenciji (IGC) Hrvatske i EU od otvaranja pristupnih pregovora 4. listopada 2005, a zbog slovenske blokade tek drugoj u ovoj godini, zatvorena su dva pregovaračka poglavlja: Pravo poslovnoga nastana i sloboda pružanja usluga, te Društvena politika i zapošljavanje.

Na konferenciji, koja je kasnila zbog toga što su se u ledom okovani Bruxelles, grad koji zbog inače vrlo rijetkih snježnih dana nema zimsku službu, njezini sudionici s mukom probili, hrvatsko je izaslanstvo predvodio ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a ono EU predsjedatelj Vijeća EU na odlasku švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Usklađivanje zakona
Poglavlje Pravo poslovnoga nastana i sloboda pružanja usluga otvoreno je 26. lipnja 2007, a Hrvatska je za njegovo zatvaranje morala uskladiti svoje zakone s europskim zakonodavstvom o strancima, o priznanju stručne spreme građana EU, o poštanskim uslugama i o povremenome prekograničnome pružanju usluga, te povući sve zahtjeve o državljanstvu vezane uz pravo poslovnoga nastana.

EU je odobrila zahtjev Hrvatske da se primjena europskoga zakonodavstva o poštanskim uslugama, tzv. 3. poštanske direktive, odgodi do 31. prosinca 2012. godine. EU je također prihvatila hrvatski zahtjev da se medicinskim sestrama prizna stručna sprema stečena kroz praksu, što hrvatski pregovarači ističu kao “golem uspjeh”.

Za zatvaranje poglavlja Društvena politika i zapošljavanje, o kojemu su pregovori otvoreni 17. lipnja 2008, Hrvatska je morala s europskim zakonodavstvom uskladiti Zakon o radu, Zakon o sigurnosti na poslu i zdravlju, Zakon o ravnopravnosti spolova, te usvojiti Zakon protiv diskriminacije. Iako su oba poglavlja zatvorena, Vijeće EU upozorava da će “pažljivo motriti” kako Hrvatska primjenjuje odnosno europsko zakonodavstvo, te je li za njegovo provođenje osigurala dostatnu upravnu sposobnost.

Zašto zapinje

U 2010. godinu Hrvatska ulazi sa 28 otvorenih od ukupno 33 poglavlja o kojima se pregovara – dva (Ustanove i Razno) kandidatska zemlja bespogovorno usvaja – te sa 17 zatvorenih.

Ukupno, dakle, treba otvoriti još 5, a zatvoriti 16 poglavlja. Tri su poglavlja još pod slovenskom blokadom: Ribarstvo, Okoliš i Vanjska sigurnosna i obrambena politika. Bildt je na novinarsko pitanje ponovio da Ljubljana za tu blokadu nije dala ama baš nikakvo obrazloženje. Preostala dva poglavlja za otvaranje, Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava, “bit će uskoro spremna za otvaranje”, ustvrdio je Jandroković. Prvo zapinje na preustroju brodogradilišta, a drugo na “topničkim dnevnicima”.

O potonjemu će zemlje članice “donijeti vlastiti zaključak, kako temeljem mišljenja haaškoga tužitelja, tako i iz drugih izvora”, rekao je glavni ravnatelj Opće uprave za proširenje Europske komisije Michael Leigh. U 2010. Hrvatska će se, naglasio je Jandroković, usredotočiti na preobrazbu pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije, na preobrazbe u poljoprivredi, na “izgradnju ukupnih upravnih sposobnosti” te na ispravno upravljanje novcem iz europskih fondova.

Komentara 79

SR
Srecko
18:22 21.12.2009.

Moje NE za EU moje NE za NATO !-cec

OB
-obrisani-
17:25 21.12.2009.

toljaga..ti si toliko pametan, da si primjetio sto sve imamo u Hrvatskoj, pa i slova...ja to nisam znao, cestitam..einstein...!!!

TO
toljaga1
17:37 21.12.2009.

24k...Popraviti moze onaj tko zna...psovkama nikada....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije