Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAKTIČNO

Tvrtka Lund izradila prototip "manje smrtonosne" puške

LVVWS
Lund
24.03.2010.
u 10:12

Poznata tvrtka koja se, inače, bavi i proizvodnjom igračaka, iskoristila je fondove namijenjene inovativnim malim poduzetnicima i napravila pušku koja je sposobna samo ranitti, a ne ubiti.

Lundova puška, repetirka kliznog sustava ("pumperica") teška je manje od tri kilograma, vatrena joj je moć dva pucnja u sekundi, a sama odlučuje kojom će jačinom ispaliti metak.

Dotična LVVWS (Lund Variable Velocity Weapons System – Lundov sustav oružja višestruke brzine) kad se koristi u "nesmrtonosnoj" postavci koristi laserski ciljni sustav da odredi razdaljinu od mete i projektil usmjeren na metu ispaljuje onom jačinom koja je u skladu s razdaljinom.

Pored očite primjene u civilne (policijske) svrhe, u Lundu – koji je proizvođač i popularne lutke iz "Ulice Sezam" Tickle-me-Elmo – očekuju da bi to oružje moglo naći i vojnu primjernu zbog sve veće angažiranosti vojske u civilnom okruženju, u uličnim borbama, tamo gdje su civili prisutniji nego na klasičnoj bojišnici.

Međutim, čak ako i dođe do serijske proizvodnje, takvo oružje zahtijeva od onoga tko ga koristi da u stresnim situacijama vrlo brzo donosi bitne odluke tipa "smrtonosna paljba ili ne" a budući da je puška, kao i svako drugo vatreno oružje, opremljena za nanošenje smrtonosnih ozljeda, moguće su greške pri korištenju, koje je, blago rečeno, malo teže ispraviti.

No, u današnjem sustavu korporativnog kapitalizma koji promiču neokonzervativci, a koji je često isto onoliko neučinkovit i zagušen nesposobnošću kao i nekadašnji državni socijalizam, može se očekivati da će oni gore (u ovom slučaju vojni vrh) sav teret donošenja nimalo lakih odluka prebaciti na one dolje (vojnike na terenu) i u slučaju greške sebe braniti tvrdnjom da su im, eto, dali mogućnost nesmrtonosne paljbe koja nije bila iskorištena, a konkretne činjenice o teškoćama donošenja takve odluke u borbenoj situaciji veselo ignorirati.

Zato, nažalost, ne treba odmah odbacivati mogućnost da Lundova puška doživi tržišni uspjeh. Dovoljno je da se svidi vrhovima, a vojnike na terenu, kao i radnike u korporacijama koji najbolje poznaju uvjete u kojima obavljaju svoj posao, nitko ništa ne pita. Pitati njih bilo bi ravno drskosti onog srednjovjekovnog redovnika koji je zamalo spaljen na lomači jer je, usred teološke raspre o tome koliko konj ima zuba, predložio da jednostavno odu u najbližu štalu i prebroje ih.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:17 24.03.2010.

Svima podijeliti puške za airsoft.Samo malo \"teže\" kuglice, i to bi bilo to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije