Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Kranjc (22):

Tužio sam majku jer je tražila polovicu naše kuće na moru

Tomislav Kranjc
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/5
13.10.2017.
u 07:08

Moja je bivša supruga rekla da ne želi kuću, a ja sam rekao da mi ne treba njen novac za dijete, ali predomislila se, kaže Tomislavov otac

Tomislav Kranjc, 22-godišnji Karlovčanin, prije tri je godine tužio majku zbog neisplate alimentacije, odnosno zbog uskraćenog uzdržavanja od svoje 15. godine do punoljetnosti, odnosno zaposlenja.

Općinski sud u Karlovcu prije nekoliko je dana donio nepravomoćnu presudu u njegovu korist i dosudio da majka mora isplatiti sinu 24 mjesečne naknade po tisuću kuna za uskraćeno uzdržavanje, što bi u konačnici s kamatama moglo iznositi između 40.000 i 50.000 kuna. Sud je prihvatio dokaz da je majka doprinosila po 200 kuna mjesečno za internet pa je dosuđeno da za razdoblje od lipnja 2010. do 30. lipnja 2012. treba isplati tužitelju još po tisuću kuna mjesečno, uz zakonsku zateznu kamatu.

“Lagala na sudu”

– Majka je mene i oca ostavila kada sam imao 15 godina. Od tada su baka i otac Ivan vodili brigu o meni, plaćali sve moje obveze i pomagali mi. Majku sam viđao, to nije bilo često i nikada mi nije davala novac. Otišla je nekoliko puta u moju školu pitati za mene i to je to. Nisam više ni očekivao, ali pogodilo me kada je nakon svega od oca tražila vlasništvo nad polovicom kuće na moru iako je pri razvodu rekla da ne želi suvlasništvo nad kućom, a otac je rekao da ona ne mora plaćati alimentaciju. Bilo mi je krivo što je iznevjerila dogovor i bilo mi je žao oca koji je stalno radio, zarađivao za sve, gradio kuću. Onda sam u zakonskom roku iskoristio svoje pravo i ja tužio majku za njenu obvezu – kazao nam je Tomislav. Dodao je da mu je žao što je majka izigrala dogovor te što je i na sudu lagala o odnosima u obitelji, o ocu, ali i o njemu.

Otac Ivan od svoje se supruge službeno i sporazumno razveo 2013. godine, tri godine nakon što je ona s drugim čovjekom otišla iz obiteljskog doma i ponovo se udala. – Ona je rekla da ne želi kuću, jer da smo to moja majka i ja gradili, pa neka mi bude, a ja sam rekao da mi ne treba njen novac za dijete. I tako je sve završilo, da bi, nakon što je Tomislav postao punoljetan, sudskim putem dobila pravo suvlasništva nad kućom. Kako sam nakon razvoda uređivao kuću i platio legalizaciju, žalio sam se na odluku Vrhovnom sudu i tražim i građevinsko vještačenje. Ja sam i sada za dogovor. Ako joj je važno njeno dijete, neka svoj dio kuće prepiše na Tomislava, ja ću prepisati svoj – poručuje Ivan.

Dijete sve češće ocu

Tomislav kaže da mu nije stalo do 50.000 kuna, već do pravde, pa će podržati mogući dogovor roditelja: Tomislav će odustati od naplate 50.000 kuna za alimentaciju ako ona odustane od potraživanja isplate polovice kuće od oca. Tomislavova majka i njen odvjetnik nisu htjeli komentirati presudu ni postupak.

Tužbe protiv majki rijetke su, ali su se u zadnje vrijeme ipak počele češće podizati. Općinski sud u Osijeku u posljednjih je godinu dana imao pet takvih tužbi i sve ih je već riješio dosudivši majkama da moraju platiti alimentaciju.

– Baš sam nedavno imala prvi takav slučaj, dijete je već bilo punoljetno, a ranije je otišlo svojom voljom od majke živjeti s ocem. Majka nije pridonosila njegovu uzdržavanju. I dosudila sam, jedan iznos do djetetove punoljetnosti, a drugi nakon punoljetnosti s obzirom na to da je dijete student – kazala nam je sutkinja Snježana Androš, objasnivši da je malodobno dijete dužan novčano uzdržavati roditelj koji ne stanuje s djetetom, a punoljetno dijete uzdržavaju oba roditelja. 

 
 

Komentara 42

AN
anaanic123456789
09:05 13.10.2017.

A da je otac to napravio već bi bio u zatvoru. mislim da su majke koje su neodgovorne povlaštene i zaštićene.

JU
jurajuric116
07:43 13.10.2017.

istina je da majke znaju da ih zakon štiti po "defaultu" i da se znaju svakak ponašati. u koliko slučajeva koje znam otac radi i plača alimentaciju, a s tom lovom se majka provodi i radi noktiće i frizure, kupuje oblekicu i daje mečku umjesto da lova ide stvarno za dijete.

GO
gordana93
08:12 13.10.2017.

pa normalno da se treba brinuti za djete bio otac ili majka potpuno isto za sve treba biti nije mi jasno kako mozes biti takva majka ili otac da te nije briga za svoje djete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije