Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provizija banke

Turudić će suditi pukovniku Sanaderu za aferu Hypo

ivan turudić
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
03.10.2011.
u 18:47

Sudac koji je u zatvor poslao Hrvoja Petrača i Vladimira Zagorca sudit će i bivšem premijeru za ratno profiterstvo

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu sudit će, kako smo to i prije najavljivali, sudac Ivan Turudić, vršitelj dužnosti predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Prvo suđenje Sanaderu vodit će se na temelju optužnice za uzimanje provizije od Hypo banke u iznosu od 3,6 milijuna kuna.

Radilo se o kreditu za gradnju veleposlanstava koji je ta austrijska banka 1994. godine odobrila Hrvatskoj. Sanader je kao tadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova pregovarao s bankom, a usput je i sebi priskrbio, tvrdi USKOK, pozamašnu proviziju.

Osim što je slučaj Hypo prvi sudski postupak koji je protiv Sanadera pokrenut, značajan je i po tome što se radi o prvoj optužnici koja je u Hrvatskoj podignuta za ratno profiterstvo.

Bivšem premijeru Ivi Sanaderu jako je zasmetala kvalifikacija ratnog profiterstva. To je izašlo na vidjelo prije nekoliko dana kada se sastalo vijeće radi potvrđivanja optužnice. Sudu je izjavio da on nije ratni profiter, da je branio Hrvatsku i da ima čin pukovnika.

Sudac Turudić inače je poznat kao sudac koji je sudio u vrlo osjetljivim predmetima. U tu je kategoriju spadalo suđenje Hrvoju Petraču, potom Vladimiru Zagorcu, a iza sebe ima i niz presuda zbog korupcije. Jedna od njih je osuda bivšeg veleposlanika Nevena Jurice, a sudac Turudić sudio je i u jednoj od optužbi koje su podignute protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca.

Ključne riječi

Komentara 88

MI
mica1111
10:06 04.10.2011.

...gospodin sudac jest državni dželat po zadatku...kako mu narede ona tako sudi...

M3
Miške 3
11:22 04.10.2011.

Vrhovnik je Sanaderu dodjeljio čin nakon uspješno izvršenih financijskih operacija u Austriji, Vaduzu, Cipru, Argentini.

Avatar condor
condor
19:35 31.10.2011.

Sudac Turudić ima isti krvni tlak kao Sanader, a ipak nije hospitaliziran !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije