Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVORA ĆE BITI... KAD?

Turski premijer o mogućem povlačenju vojske s Cipra

turski premijer
Reuters
02.03.2010.
u 14:20

Tayyip Erdogan je u inetrvjuu za ciparske novine najavio da bi svih 30.000 turskih vojnika moglo napustiti sjeverni Cipar "ako dođe do dogovora".

- Naš je cilj postizanje trajnog i potpunog rješenja za probleme Cipra. Spremni smo obaviti svoj dio posla i nitko ne bi trebao niti smio sumnjati u iskrenost Turske – izjavio je turski premijer Erdogan novinarima triju ciparskih novina.

Postizanje dogovora o integraciji Cipra, koji je od trodnevnog rata 1974. podijeljen na turski i grčki dio, Turskoj je bitno zbog otvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima s EU; Cipar, koji je u EU primljen kao de iure cjelovit, premda je u pitanju de facto samo grčki dio, postavlja Turskoj u tim pregovorima zapreke u obliku veta. Prilikom ulaska Cipra u EU 2004. održan je referendum o ponovnom ujedinjenju, ali su ciparski Grci odbili plan EU za ujedinjenje.

Pregovori o ponovnom ujedinjenju toga mediteranskog otoka započeti su 2008., ali dosad nisu mnogo odmakli s mrtve točke. Erdogan je izjavio da bi se turski vojnici, kojih na Cipru ima oko 30.000, u slučaju postizanja dogovora svakako povukli, ali ne odjednom, već postupno.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
14:39 02.03.2010.

Stvar je u tome da Grcki krscanski dio napreduje, cak iako grci i nisu nesto sposobni poredeci sa Njemcima i sl, dok je Turski dio totalno zaostao. Sad Turci hoce ujedinjenje. Da se bogdo Bosanski Turci hoce odcjepit ovako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije