Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDNAKIJI USTAV

Turska piše novi ustav, prvi potpuno demokratski i civilni

'Turkey\'s Prime Minister Tayyip Erdogan (L) gestures during a news conference with his Macedonian counterpart Nikola Gruevski in Skopje September 29, 2011. Turkey\'s Prime Minister Erdogan is on a tw
'OGNEN TEOFILOVSKI'
01.05.2012.
u 08:59

Parlamentarni odbor u kojem su članovi iz više stranaka, a surađuju i s udruga za ljudska prava, obećava da će ustav zastupati volju naroda i da će kreirati istinsku zastupničku demokraciju.

Turska će dobiti posve novi ustav. Poseban odbor turskog parlament dobio je zadatak da napiše novi temeljni dokument države do kraja godine, piše BBC.

Cilj je da se sastavi jednostavniji i demokratskiji ustav koji će zamijeniti postojeći, donešen prije 30 godina za vrijeme vojne vlasti u Turskoj. Taj je ustav ograničavao prava pojedinca i ignorirao manjine poput Kurda.

Parlamentarni odbor u kojem su članovi iz više stranaka, a surađuju i s udruga za ljudska prava, obećava da će ustav zastupati volju naroda i da će kreirati istinsku zastupničku demokraciju.

 No, iako na papiru izgleda kao odličan projekt, tema je u Turskoj izuzetno osjetljiva i pravi problemi tek predstoje. Jedna od najosjetljivijih tema je koliko će kulturne autonomije dobiti Kurdi, te koji će biti odnos vlade i predsjednika, odnosno koje će biti predsjedničke ovlasti.

Naime, premijer Erdogan je već najavio da nakon isteka završnog mandata u vladi namjerava preseliti u - predsjedničku fotelju.

 

Ključne riječi

Komentara 2

IP
info_punkt
13:42 01.05.2012.

zasad se on neće provoditi na teritoriji Bosne i Hercegovine, jer tamošnjim Turcima daytonski sporazum nameće jasna ograničenja...

IC
ice12
16:25 01.05.2012.

U islamskim zemljama nema civila

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije