Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji u Damasku

'Tuku nas vašim oružjem, ali ne ljutimo se na Hrvate'

'A Free Syrian Army fighter takes cover during clashes with Syrian Army in the Salaheddine neighbourhood of central Aleppo August 7, 2012. REUTERS/Goran Tomasevic (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS
Foto: 'GORAN TOMASEVIC'
1/3
15.05.2013.
u 17:34

Strah u kosti stanovnicima Damaska utjerali su i bombaši samoubojice pa samo najhrabriji izlaze na ulice. Cijeli je grad postao vojna zona. Posvuda je vojska, policija i snage sigurnosti.

Četvrti put od izbijanja sukoba u Siriji posjetio sam glavni sirijski grad Damask u kojem je situacija sve teža. Kad sam bio prošli put, prije pet mjeseci, kada su stanovnici glavnog sirijskog grada živjeli kao da u Siriji uopće nema rata, trgovi i kafići bili su puni, a danas je situacija posve drugačija. Naime, pobunjenici su udaljeni samo 10-ak kilometara od središta grada te minobacačkim granatama zasipaju gradske četvrti. Strah u kosti stanovnicima Damaska utjerali su i bombaši samoubojice pa samo najhrabriji izlaze na ulice. Cijeli je grad postao vojna zona. Posvuda je vojska, policija i snage sigurnosti.

Odjekuju eksplozije

Ljudi su depresivni, ne vjeruju da će rat uskoro završiti unatoč tome što je u posljednje vrijeme sirijska režimska vojska odana Al-Assadu zabilježila uspjeh na vojnom polju te uspjela potisnuti pobunjenike u provinciji Homs, gradu Dara... Ovaj put bilo se teže probiti do samog centra jer su vojni punktovi na svakom koraku, a državnu cestu koja vodi od libanonske granice do Damaska osiguravaju tenkovi i teški oklopni transporteri te helikopteri koji nadziru cijelo područje. Dok sam pisao ovaj tekst, desetak je eksplozija potreslo grad.

Cijene su drastično porasle je jer se dolar prema sirijskoj liri udvostručio pa je živjeti u Damasku skupo. Taksist Hassan, koji me vozio od periferije grada gdje me ostavio taksist koji me dovezao iz Beiruta, do hotela u kojem sam se smjestio tražio je tisuću sirijskih lira. Prošli put ta je vožnja stajala 200 lira.

– Sve je poskupjelo. Litra benzina koja je koštala 40 lira sada stoji 160. Radim 24 sata na dan i ne mogu prehraniti obitelj. Bogati Sirijci napustili su grad i otišli. Da ja imam novca, i ja bih otišao i odveo obitelj jer grad više nije siguran za život – rekao je Hassan, koji je izbjegao iz svoje raskošne kuće s periferije prije 17 mjeseci te sada živi s obitelji kao izbjeglica.

– Žalosno je da se ne mogu vratiti u dom u svom gradu. Poželio sam svoj krevet. Kada sam napustio kuću, vjerovao sam da ću se za tjedan dana vratiti. Evo već je prošlo punih 17 mjeseci i nema nikakvih naznaka o povratku – tužnim i drhtavim glasom govorio je Hassan.

Sve je to politika

Nakon fotografiranja prišao mi je zapovjednik Fuad i zatražio dokumente. Kada je vidio hrvatsku putovnicu, odmahujući glavom, rekao je:

– Vaše naoružanje, koje je stiglo iz Hrvatske za pobunjenike, dodatno je zakompliciralo situaciju u Siriji i nama, kao vojsci, poraz učinilo težim. Bez obzira na sve, mi se ne ljutimo na Hrvate, i dalje ih smatramo prijateljskim narodom te ste uvijek dobrodošli u našu domovinu. Sve je to politika zbog koje stradavaju nevini ljudi. Ako je Hrvatska izravno dala oružje pobunjenicima, uvjeren sam da je to bilo mimo njene volje – kazao je zapovjednik Fuad.

>>Sirija od Rusije naručila šest lansera i 144 rakete dometa 150 km

>>Sirija spremna za napad na Izrael, projektili već ciljaju velike gradove

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije