Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stari grijesi

Tuđman, Šušak i ostali pričali da Štela mora u Haag

Vinko Martinović Štela (1)
Marko Lukunic/PIXSELL
20.07.2012.
u 08:00

Štelini branitelji tvrde da se Šteli namješta. U spis su priložili i transkript razgovora između Franje i Miroslava Tuđmana, Ivana Penića, Gojka Šuška i Ivića Pašalića.

– Osjećam se uvrijeđenim i poniženim. Nisam kriv i razumio sam optužnicu – kazao je danas Vinko Martinović Štela (49) kojeg se na zagrebačkom Županijskom sudu tereti zbog ubojstva počinjenog pomalo davne 1996. u Mostaru.

Osuđen na osam godina

Riječ je o postupku u kojem je Štela 1998. u Zagrebu bio nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, no Vrhovni je sud tu presudu ukinuo pet dana prije nego što je on u kolovozu 1999. izručen Haagu. S obzirom na to da je od tada pa sve do prije nekoliko mjeseci Štela bio nedostupan hrvatskim vlastima, sada mu je suđenje počelo ispočetka. Tereti ga se da je 7. ožujka 1996. zajedno s Krešom Vladićem (koji se tada zvao Azer Kajan) te Draganom Raspudićem, došao u stan Jasmine Đukić u Mostaru s namjerom da je ubiju. Štela ju je zgrabio za kosu, dok je Raspudić u nju ispalio jedan hitac. Ona je pala, a Štela je u nju dok je ležala na podu pucao iz pištolja, ispalivši u nju dva hica. Potom je Štela naredio Vladiću da joj puca u glavu iz automatske puške, što je on i učinio.

Štelini branitelji tražili su i da mu se ukine pritvor, a kao dokaz da je riječ o postupku koji je, kako tvrde, Šteli namješten, u spis su priložili i transkript razgovora između Franje i Miroslava Tuđmana, Ivana Penića, Gojka Šuška i Ivića Pašalića, koji je snimljen 3. ožujka 1997. u Predsjedničkim dvorima. Riječ je o sadržaju koji je imao oznaku strogo povjerljivo te koji je deklasificirala vlada Jadranke Kosor.

– Razgovaraju o uhićenju Štele radi izručenja Haagu. Iz sadržaja razgovora vidljivo je da su ga pošto-poto htjeli izručiti Haagu jer pričaju da protiv njega ni u Hrvatskoj ni u BiH nema nikakvih postupaka te da trebaju nešto naći kako bi ga transferirali.

Mesić nije dao transkripte

Riječ je o dokazu za koji nisu znala dosadašnja vijeća, a za suđenja u Haagu nisu nam ga htjeli dostaviti ni iz ureda tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, ni iz Feral Tribunea, koji ga je objavio – elaborirali su odvjetnici zašto, među ostalim, traže ukidanje pritvora. No sudsko vijeće tom zahtjevu obrane za sada nije udovoljilo.

Komentara 14

VU
vuika
08:14 20.07.2012.

Pomalo davne? Od kada se za bilo cije ubojstvo moze koristiti termin, POMALO DAVNE?

SM
stari_mačak
08:44 20.07.2012.

Doživio Štela da i njemu netko naštela :)

BA
barbaizamerike
08:12 20.07.2012.

stela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije