Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆE POSLJEDICE

Trumpova odluka mogla bi naštetiti ekonomiji: Ovo su mitovi i činjenice o imigrantima u SAD-u!

Meksikanac
Foto: Pixabay
23.02.2017.
u 11:11

Razbijamo mitove o stvarnom utjecaju imigranta na ekonomiju SAD-a

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti objavilo je planove koji će poduprijeti izvršne odluke o imigraciji predsjednika Donalda Trumpa. 

Planovi su osmišljeni na temelju istraživanja o stvarnom utjecaju imigranata na ekonomiju SAD-a, uključujući i ilegalne imigrante, piše International Business Times.

No postavlja se pitanje ima li imigrantska radna snaga uopće ikakvog utjecaja na tržište i hoće li imigranti trpjeti posljedice spornog Trumpovog zakona zbog odvajanja od obitelji.

Razbijamo mitove o stvarnom utjecaju imigranta na ekonomiju SAD-a.

Mit: Kradu Amerikancima poslove, a veća konkurencija na tržištu znači smanjenje plaća za sve

Ilegalni imigranti čine oko 5 posto sveukupne radne snage u SAD-u, stoji u istraživanju iz 2014. godine. Njihov je postotak jako nizak i u konstantnom padu – 2009. godine bilo ih je 5.2 posto, a 2007. godine 5.4 posto.

Od povećane tržišne konkurencije pate samo migranti koji su postali punopravni građani SAD-a, s obzirom na to da se ilegalni useljenici natječu za slabo plaćene poslove, najčešće u građevinskom sektoru, koji su i dalje najtraženiji kod useljeničke populacije.

Činjenica: Utječu na starenje populacije i rast BDP-a 

To je točno, ali ne utječu na negativan način. Populacija koja stari i mali broj imigranata koji ulaze u zemlju, kao što je slučaj u Japanu u zadnjih nekoliko desetljeća, recept je za usporavanje ekonomije.

Amerikanci nikada nisu rađali manje djece, a generacija ''baby boomersa'' (nakon 2. svjetskog rata SAD doživljava veliki porast novorođenih) uskoro će se naći u mirovini, a time dodatno opteretiti sustav zbog pojačane potražnje u zdravstvenom i mirovinskom sektoru. Ilegalni imigranti najčešće su mlada radna snaga prijeko potrebna sadašnjoj ekonomiji, a upravo imigrantice pridonose rastu populacije – iako nije riječ o velikom broju novorođenčadi. 

Mit: Primaju socijalnu pomoć, a ne plaćaju poreze

Ministarstvo socijalne sigurnosti zakonima iz 1996. i 2004. strogo je ograničilo primanje socijalne pomoći onima koji nisu stalni rezidenti SAD-a. Izuzetak su nesreće i hitna medicinska stanja. Ipak, čak i neregistrirani useljenici često koristeći lažne radne dozvole i dokumente ipak izdvajaju sredstva koja se poslije raspodjeljuju socijalno ugroženima – od 7 do čak 12 milijardi dolara u razdoblju od četiri godine. Tu tezu podupire i izvješće libertarijanskog instituta Cato, u kojem se zaključuje kako su tvrdnje o životu od socijalne pomoći koju uživaju imigranti – prenapuhane i korištene u političke svrhe.

>> Trump novim imenovanjima zadovoljio čak i demokrate

>> Trump imenovao generala za novog savjetnika za nacionalnu sigurnost

Komentara 7

DO
Dongfeng
11:48 23.02.2017.

Fake news.

NA
naprijedplavi
11:33 23.02.2017.

Ilegalni. Ajmo ponoviti i čitati s razumijevanjem: Ilegalni imigranti. Koja država ima koristi od ilegalnih (nezakonitih) imigranata? To kako oni upumpavaju ipak u proracun određeni iznos je zbilja za pohvalu? Sa lažnim dokumentima (čitati s razumijevanjem- Lažnim!)? Po kojoj toto logici ijedna zemlja ima budućnost ako nije uredena, ili se trudi posložiti stvari kako bi imala budućnost? Vjerujem da dobar broj ilegalnih u americi bi mogao i dobiti legalan boravak, ali treba se valjda potruditi i oko toga. Ako malo pročešljate vidjet ćete da i useljenici s urednim papirima nisu zadovoljni s ilegalcima. ...Libertarijanski Cato institut? Soroševi?

CU
cungalunga
11:19 23.02.2017.

Dada ti Dorotea raspolažeš svim krucijalnim informacijama, prosvijetli nas hahaha vidim službena politika vl je minimalno jedan članak dnevno protiv Trumpa. Odkud si ovo prepisala? Huffpost, NYT ili neki drugi "potpuno nepristrani" medij?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije