Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovinski sporazum

Prvo je govorio 'katastrofa', a sada je Trump donio neočekivanu odluku

Trump i Macri sa suprugama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
27.04.2017.
u 19:08

Ugovor NAFTA, potpisan 1. siječnja 1994., Trump je nazvao "katastrofom"

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je danas optimizam da će SAD, Kanada i Meksiko uspješno ponovno dogovoriti modalitete trgovinskog sporazuma NAFTA koji u ovom obliku smatra nepoštenim po američke interese ali je rekao da ga neće ukinuti ako se uspije postići pošteni dogovor za sve.

Trump je na sastanku s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem kazao da je odlučio pričekati s ukidanjem sporazuma NAFTA, nakon razgovora s čelnicima Meksika i Kanade, i vidjeti može li se postići dogovor.

"Radije nego da prekinem NAFTA-u, što bi bio prilično veliki šok za sustav, mi ćemo ponovno pregovarati", rekao je Trump novinarima u Ovalnom uredu. "Ako neću biti u mogućnosti postići pošteni dogovor za SAD - okončat ću NAFTA-u".

Trump je također najavio da će pregovori početi uskoro.

Trump i Macri sa suprugama
1/7

Bijela kuća već je u srijedu najavila da su tri zemlje potpisnice Sjevernoameričkog ugovora o slobodnoj razmjeni (NAFTA) - SAD, Meksiko i Kanada - najavile "brzo" ponovno pregovaranje o tom trgovinskom sporazumu.

Trump je "pristao zasad ne ukinuti ugovor NAFTA i trojica čelnika su se dogovorila da brzo djeluju kako bi se omogućilo ponovno pregovaranje o tom ugovoru", ističe se u priopćenju Bijele kuće objavljenom nakon što je američki predsjednik u srijedu navečer razgovarao s meksičkim predsjednikom Enriqueom Penom Nietom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Do te je objave došlo samo nekoliko sati nakon informacije Wall Street Journala prema kojoj bi predsjednik Trump mogao samostalno odlučiti da prekine taj ugovor.

I u četvrtak, kako je napisao na Twitteru, Trump je primio telefonski poziv od Pene Nieta i Trudeaua.

"Odnosi dobri - dogovor vrlo moguć!", napisao je Trump.

Ugovor NAFTA, potpisan 1. siječnja 1994., Trump je nazvao "katastrofom". Po njemu taj je trgovinski sporazum uzrokovao gubitak milijuna radnih mjesta u industriji na američkom tlu jer su ona premještena u Meksiko.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Treći
Treći
12:16 28.04.2017.

Tako se cjenka. Očito novinar ne razumije teoriju igara u gospodarstvu i politici.

AN
anticenzura
19:36 27.04.2017.

Ne moze se Amerika sama izolirati od svijeta, ako svi ostali posluju sa svima, to je na njihovu stetu. U slobodnoj trgovini su najvazniji sindakati, tamo gdje je drustvo nemoralno i divlje i gdje veliki iskoristavaju male, guraju se na trzistu i metu sve pred sobom. U ozbiljnom i moralnom drustvu to nije potrebno, njima ne treba policajac da cuva maloga covjeka, oni sami znaju kako se ponasati. Problem krize u svijetu nije ekonomski i financijski problem, nego moralni i eticki problem, mala sacica ljudi je pokupila sav lapital u svijetu, samo je tome problem. Oni bi morali uciti od Plemica, Plemici su dobili ime po plemenitosti, oni su krali, ali su i sirotinji dali. Ovi samo kradu, a nikome nista ne dadu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije