Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUPERSILA BEZ DIPLOMACIJE

Trump preko noći potjerao 80 veleposlanika, a nije imenovao nove

Donald Trump
Foto: Reuters
1/2
21.01.2017.
u 14:16

Trump je zatražio da svi veleposlanici, koje je postavio bivši predsjednik Barack Obama, napuste svoje urede u podne 20. siječnja. Milosti nema ni za koga, pa ni za diplomate s malom djecom

Ubrzo nakon što je Donald Trump položio zakletvu kao 45. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, svim politički postavljenim veleposlanicima uručeni su otkazi, a nitko nov nije postavljen na njihove dužnosti, piše The Independent.

Trump je zatražio da svi diplomati, koje je postavio bivši predsjednik Barack Obama, napuste svoje urede u podne 20. siječnja.

Njegov tranzicijski tim rekao je još 23. prosinca da neće biti izuzetaka, čak ni za veleposlanike koji imaju malu djecu.

Uobičajeno je da političkim putem imenovani veleposlanici sami daju ostavke početkom mandata nove administracije, no nije uobičajeno da ih nitko nema zamijeniti. 

Jednim potezom otpušteno je tako 80 veleposlanika u stranim zemljama i predstavnika u agencijama, pa čak i veleposlanica za globalna ženska pitanja.

Ovaj potez ostavio je mnoge zemlje bez američkih predstavnika potvrđenih u Senatu, među njima su i diplomati u zemljama s kojima Amerika ima osjetljive odnose. To uključuje Njemačku, Veliku Britaniju, Kanadu i druge savezničke zemlje. Bez veleposlanika su ostala i diplomatska predstavništva u Kini, Indiji, Japanu i Saudijskoj Arabiji. 

Proces zamjene politički imenovanih veleposlanika obično dugo traje i provodi se u Kongresu. Dosad je guverner Južne Karoline Nikki Haley zamijenio Samanthu Power u Ujedinjenim narodima, a odvjetnik David Friedman predsatvljat će Ameriku u Izraelu.

Predsjednikova prva supruga Ivana Trump pokazala je zanimanje za veleposlaničku poziciju u Češkoj, što je s ushitom podržao češki predsjednik Miloš Zeman: "Ne bi mogli poslati bolju osobu u Prag."

Veleposlanica Sjedinjenih Država u Hrvatskoj ostaje Julieta Valls Noyes. Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od svih politički imenovanih veleposlanika da odmah podnesu ostavku, što je praksa u SAD-u s dolaskom svake nove administracije, no kako je J. Valls Noyes karijerna diplomatkinja, na nju se ta odluka ne odnosi. Mandate će tako prekinuti diplomati u ključnim državama, kao što su Njemačka, Velika Britanija i Kanada.

Komentara 38

DU
Deleted user
16:17 21.01.2017.

Svaka čast D. Trumpu. Tako se to radi. Ovi Obamini igrači bi radili protiv Trimpa i Amerike (trump je izabran na demotratskim izborima i on predstavlja ameriku). Imali bi ponešto od toga za naučiti i MOST i HDZ. Kad je račan došo na preuzeo sve novinarske kuće koje je mogao ili ih je reorganizirao iz sjene i postavio svoje glasnogovornike u te kuće i oni već 15 godina truju narod sa "dobrim" komunizmom i prekrasnom Jugoslavijom iz koje su naši roditelji pobjegli glavom bez obzira!

KA
kapunjohan
15:22 21.01.2017.

Tako se to radi, nešto slično učinio je i SDP ali predsjednica i HDZ nemaju za to hrabrosti pa se onda po časopisima i televiziji /kad se gubitnici malo saberu/opet vrte stare ,,mantre,,, kako onemogućiti ,,vladi,, da pokaže pozitivne smeri svoga nauma.

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
14:52 21.01.2017.

Na dlaku je isto napravio Obama 2008. Proguglajte prije negoli prepisujete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije