Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori

Troškove staža dijelit će dva ministarstva?

prosvjed stažista (1)
Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
28.09.2012.
u 16:00

U utorak će se Ministarstvo zdravlja pokušati dogovoriti s Ministarstvom rada i mirovina o podjeli troškova za stažiste

Nakon što su zdravstveni djelatnici, prvostupnici radiologije, fizioterapije, sestrinstva, radni terapeuti, djelatnici medicinsko-laboratorijske dijagnostike i sanitarnog inženjerstva, njih otprilike 250, prosvjedovali u četvrtak na Markovu trgu jer HZZO od studenoga nije objavio natječaj za financiranje pripravničkog staža, danas ih je u Ministarstvu zdravlja primila pomoćnica ministra Ljubica Đukanović.

– Obećala nam je da će staž trajati 12 mjeseci te da će se MZ pobrinuti da nam osigura plaće kako ne bi bili diskriminirani u odnosu na liječnike – rekao je jedan od vođa prosvjeda Josip Knezić.

U utorak bi se, kaže Knezić, trebao održati sastanak na kojem će se predstavnici Ministarstava zdravlja te rada i mirovina dogovoriti tko će njihov staž financirati.

Naime, HZZO natječaje za staž nije objavio jer su se nadali da će brigu o ovim pripravnicima preuzeti Hrvatski zavod za zapošljavanje. No, HZZ je to odbio jer, tvrde, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i kolektivnom ugovoru u zdravstvu ovim stažistima treba isplatiti plaću u bruto iznosu plus trošak polaganja stručnog ispita. To u okviru mjera politike aktivnog zapošljavanje nije moguće jer bi tada ovi zdravstveni radnici ostvarili samo pravo na doprinose i naknadu u iznosu od 1600 kuna, ali ne i plaću, pa bi za takav potez trebalo mijenjati zakon.

Kako neslužbeno doznajemo, u MZ se nadaju da će u utorak s predstavnicima ministarstva rada dogovoriti podjelu troškova za stažiste, što bi im ipak osiguralo plaće.

>>Ogorčeni stažisti okupirali Markov trg, skinuli im plaće na 1600 kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije