Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
socijalni dijalog

I sindikalisti spremni na razgovore o otkazima u javnoj upravi

gsv (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
03.02.2012.
u 14:25

– Zadnja je mjera otpuštanje u javnoj upravi i javnim poduzećima i nećemo je povući bez dogovora sa sindikatima – rekao je Mrsić.

Nakon trosatne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća predsjednik GSV-a Matko Bolanča rekao je da su sve tri strane – Vlada, sindikati i poslodavci – načelno podržale sve mjere i smjernice koje je Vlada predložila uoči izradi državnog proračuna. Uz izdvojeno mišljenje sindikata.

– Generalno podržavamo smanjenje proračuna, ali smatramo da će povećanje PDV-a na 25 posto, bez obzira na međustope, negativno utjecati na ionako previsoke troškove života. Stoga predlažemo da se neoporezivi dio dohotka podigne na razinu minimalne plaće (2814 kuna neto) jer Vladina najava podizanja neoporezivog dijela plaća sa 1800 na 2200 kuna nije dovoljna. Također, predlažemo da se najniža stopa poreza na dohodak od 12 posto primjenjuje sve do dijela plaće od 3600 kuna, a ne samo do 2200 kuna kao što je predložila Vlada. Tako bi se najugroženijima još više pomoglo, a nešto bi manje bili zakinuti i svi oni koji zarađuju između pet i 10 tisuća kuna. Njihova primanja ne smatramo velikima – rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH i predstavnik sindikata u GSV-u.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da je Vlada spremna za socijalni dijalog.

– Složili smo se da smo svi spremni za racionalizaciju, uštede i smanjenje broja zaposlenih u dogovoru sa sindikatima. Zadnja je mjera otpuštanje u javnoj upravi i javnim poduzećima i nećemo je povući bez dogovora sa sindikatima – rekao je Mrsić.

– Nema nikakvog dogovora s Vladom o smanjenju broja zaposlenih! – replicirao je Mladen Novosel i objasnio: – Tamo gdje Vlada misli da postoji višak zaposlenih, neka upravna vijeća tih ustanova ili uprave javnih poduzeće izvole sjesti za stol sa sindikatima ili radničkim vijećima i dogovoriti se!

Mirando Mrsić složio se s Novoselom i rekao da će uprave svih državnih tvrtki prije eventualnih otpuštanja najprije pregovarati sa sindikatima.

Ivan Ergović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), apelirao je da teret krize svi moraju osjetiti ravnomjerno i da ne može “ceh” plaćati samo realni sektor.

– Privatni sektor dosad je već proveo restrukturiranje, smanjio broj zaposlenih i smanjio plaće, a to bi se trebalo učiniti i u javnom sektoru. Teret krize treba ravnomjerno rasporediti – rekao je Ergović. Mirando Mrsić nije želio špekulirati koliki je višak zaposlenih u javnom sektoru jer bi to bilo “gledanje u kristalnu kuglu”.

– Vidjet ćemo kad se naprave planovi restrukturiranja. BDP godinama pada, a državna potrošnja raste. E, to ne ide! – rekao je Mrsić. Mladena Novosela, koji uime SSSH brani interese prvenstveno radnika zaposlenih u realnom sektoru, pitali smo hoće li i dalje sindikati realnog sektora čuvati radna mjesta u javnom sektoru.

– Nećemo čuvati ni jedno radno mjesto koje nije učinkovito. Javna uprava mora biti učinkovita. Ako to znači da će negdje biti određenog viška, procedura je jasno propisana – jasan je bio Novosel.

Ključne riječi

Komentara 62

Avatar MK
MK
15:35 03.02.2012.

...odlicno - jednoglasno odgovorni bez \"ali\"!

CE
Ceca
15:40 03.02.2012.

Kak se nebi kasnije usaglašavali Kukurikavci bi odmah trebali imenovat onog kaj bu ugasil svjetlo nakon kaj većina građana zbriše iz zemlje, naravno ak budu imali kuda.

AN
Antiflašist
15:29 03.02.2012.

\' Zadnja je mjera otpuštanje u javnoj upravi i javnim poduzećima \' Ta zadnja mjera ce se mozda poceti provodi tek kad pocrka i ono malo subjekata realne privrede, pa kad realna privreda u potpunosti nestane, mozda ali samo mozda ce se razmisljati o otpustanju. Ebote ovi ne zive na planeti zemlji neki dan je u jednom danu povecan broj neazposlenih (iz realnog sektora naravno) za 453. Postoje dvije Hrvatske, ona na budzetu i ona koja to nije, to je nebo i zemlja. to su dvije kaste, nedodirljivi i oni koji mogu krepati i tko ih be. Bravo gospodo, bravo, samo tako naprijed, ODLUCNO. Ne znam da li nam i dragi Bog vise moze pomoci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije