Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petar Janjić

Tromblon: Stavili su pilu preda me i rekli - Potpiši te papire!

Petar janjić Tromblon (1)
Davor Javorović/Pixsell
23.02.2011.
u 21:00

Nakon razmjene ne bih ga prepoznala da se nije nasmijao. Bio je kost i koža, mogla sam ga nositi u naručju, kaže Janjićeva majka

Pred sutkinjom suda u Vukovaru, a uz nazočnost i srbijanskih istražitelja, sutra će svoj iskaz dati i Petar Janjić Tromblon o događajima 5. studenoga 1991., zbog kojih je Tihomir Purda već mjesec i pol dana u pritvoru u Zenici.

- Idem im reći sve što znam. Bila je to čista borbena akcija, ali reći ću im i o svemu što sam proživljavao – rekao je Janić. Prisjećajući se ratnih dana u Vukovaru, Janjić je rekao da je bio angažiran u obrani po cijelome gradu. Ranjavan je četiri puta, a i danas u tijelu ima gelere koji se ne smiju dirati. Najgore je bilo pošto je uhićen i dospio u logore u Srbiji.

- Rat je bio pravi pakao, ali batinanje i ispitivanja po logorima su nešto najgore što postoji. Tukli su me na sve moguće načine, a kako sam prolazio tamo govori i to da sam razmijenjen sa samo 39 kilograma i sav polomljen – kaže Janjić. Slomljena mu je kralježnica i nos, porazbijani zubi, oštećen vid i sluh... Uza sve to dvaput je i silovan. I sam je zbog svega proživljenog potpisao desetak najrazličitijih priznanja, odnosno, kako sam kaže, sve ono što su mu bili donijeli.

- Čovjek bi tada potpisao sve samo da ga se prestane tući. Sjećam se dana kada su mi u samicu ušla trojica s pilom za željezo i tražili da potpišem neki papir ili da će mi odrezati nogu. Potpisao sam jer znam da bi mi nogu doista odrezali. Svrdlima su mi bušili nogu. Nekoliko mi je puta dolazilo da se ubijem – prisjeća se.

Poslije svega morao je proživjeti 21 operaciju, nosi protezu, jedan mu bubreg ne radi...

Njegova majka Slobodanka Knežević kaže:  - Nakon razmjene ostao je u osječkoj bolnici jer su liječnici mislili da neće preživjeti put do Zagreba. Danas ne znam tko mi je više kriv. Srbija, jer mu je sve to napravila, ili Hrvatska koja ništa za njih nije napravila i tjera ih da sve to ponovno proživljavaju. 

Komentara 216

DU
Deleted user
09:58 24.02.2011.

poirot u \"oslobadjanju\" vukovara 45. partizansko cetnicke jedinice su usle u grad tokom noci, i odmah krenule po kucama i odvododile gradjane civile i sve ih je pojeo mrak, tako su odveli i apotekara Zebeca, a sin mu je bioo u partizanima, i vidis kako ti kazes to mnogo govori o \"antifasistima\" u ovom slucaju narodu kojem i sam pripadas!!!

PO
ponekad
21:17 23.02.2011.

mamu im jbm lopovsku.Pljačkat su znali.Kučka je nosila štake invalida kad su joj tribale za izbore. Stiči će i njih zaslužena kazna.

OB
-obrisani-
00:28 24.02.2011.

Našli smo mi već to govno pa kad vidi što će mu se dogoditi onda više neće srati po ovakvim forumima. Nije stvar u tome što on možda provocira, stvar je u tome što on to tako i misli. Ali imate pravo brzo ćemo s njim svršiti, pa će biti mir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije