Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal češke vlade

Trojica aktera iz češkog skandala pobjegla – na Jadran!

Petr Nečas, portal
Foto: screenshot/Youtube
1/4
18.06.2013.
u 08:24


U uredu šefice njegova kabineta pronađeno je pet milijuna eura, a trojica aktera iz češkog skandala na našoj su obali

Češka afera dotakla je i Hrvatsku. Doduše neizravno. Naime, kako javljaju češki mediji trojica ljudi koji se spominju u policijskim dokumentima vezano uz ovaj korupcijski skandal, prije akcije uhićenja sklonila su se na sigurno - na Jadran.

U Hrvatskoj “radi biznisa”

To su praški vijećnik Tomaš Hrdlička te dvojica moćnih lobista Roman Janoušek i Ivo Rittig, a sva trojica su vrlo bliski s premijerom Nečasom i navodno su imali informacije iz obavještajnih krugova da se sprema velika akcija. Janoušek se javio češkim novinarima i kazao kako se nalazi u Zadru, gdje ljetuje svake godine. I moćni biznismen Rittig kazao je da nije pobjegao već je u Hrvatsku došao “radi biznisa” te da će se u Češku vratiti tijekom nadolazećeg vikenda. Ovaj trojac navodno je osumnjičen za pranje novca i namještanje natječaja gradske uprave. Češki portali javili su da im je Hrdlička poslao SMS poruku s obavijesti da se iz Hrvatske već vratio u Češku.

- Istina i ljubav pobijedit će laž i mržnju - napisao je Hrdlička u poruci.

Češki premijer Petr Nečas jučer je podnio ostavku na mjesto predsjednika vlade i svoje stranke zbog umiješanosti najbližih suradnika u korupcijski skandal. Nakon što su krajem prošlog tjedna u prostorijama vlade i uredima utjecajnih lobista uhićeni Nečasova pomoćnica Jana Nagyova te još sedam visokopozicioniranih osoba, uključujući dva bivša premijera, bivšeg ministra i dva bivša šefa vojne obavještajne službe, Nečas se na koncu morao suočiti s političkom odgovornošću. Mreža isprepletena od korupcije, primanja mita i zlouporabe moći obila mu se o glavu jer je u njoj sudjelovala Nečasova “desna ruka” i ljubavnica Nagyova.

Optuženi generali

Ona je osumnjičena da je nezakonito naredila službi vojne sigurnosti da špijunira troje ljudi, a češki mediji ističu da je među metama špijuniranja bila i premijerova supruga Radka Nečasova. Nagyova je, naime, iskoristila svoj položaj i preko vojne obavještajne službe pratila Nečasovu suprugu, s kojom on ima četvero djece i s kojom je 27 godina proveo u braku. Vojni obavještajci imali su zadatak tražiti dokaze o njezinoj nevjeri kako bi Nečas imao razlog za razvod. Na koncu, Nečas je prije točno sedam dana i obznanio da se razveo od supruge Radke. Nagyova se brani da se premijerova supruga zbližila s nekim ljudima iz sekte Jehovinih svjedoka i da je počela za njih skupljati novac te je zatražila da se to provjeri jer se plašila da to može dovesti do skandala.– Potpuno sam svjestan koliko peripetije iz mog privatnog života opterećuju političku scenu i Građansku demokratsku stranku – kazao je vidno razočarani Nečas na zasjedanju vodstva stranke. U noćnoj raciji u četvrtak policija je u vladinim kabinetima zaplijenila oko pet milijuna eura, desetke kilograma zlata i goleme količine dokumenata. Nagyova, koja se trenutačno nalazi u pritvoru, osumnjičena je da je podmitila bivše zastupnike ponudivši im namještenja u državnim tvrtkama u zamjenu za ostavke na zastupničkim mjestima. U aferi su optužena i dvojica generala – bivši i sadašnji šef vojne obavještajne službe koji su premijerovoj priležnici izašli ususret.

>>Češki premijer Petr Nečas dao ostavku zbog skandala!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije