Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FEMICID

Tristo žena ubijeno je u Hrvatskoj u 10 godina

Gordana Sobol
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
25.11.2016.
u 20:30

Države bi trebale voditi statistiku o broju ubijenih žena, tada će se vidjeti razmjeri rodno uvjetovanog nasilja, tj. femicida

Šesnaest žena ubijeno je u Hrvatskoj do kraja listopada ove godine, podaci su MUP-a, a novo ubojstvo dogodilo se prošlog vikenda. U posljednjih deset godina ubijeno je 300 žena, iznijela je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, jučer na Regionalnoj konferenciji “Femicid Watch – za prevenciju femicida u RH.”

– Broj kaznenih djela nad ženama u 2015. godini više se nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu što upućuje na brutalizaciju nasilja nad ženama. Sve se više koristi vatreno oružje, i to ono ilegalno.

Supružnikovu ili partnerovu ubojstvu supruge ili partnerice prethodi dulje nasilje, prijave i osude, zato je važna točna sigurnosna procjena jer ona može spasiti život – istaknula je pravobraniteljica. “Femicide Watch” institut je čiju uspostavu u svim zemljama promiče Dubravka Šimonović, specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama.

– Države bi u konačnici trebale voditi statistiku o broju žena među ubijenim osobama, tada će se vidjeti razmjeri rodno uvjetovanog nasilja, tj. femicida – rekla je. U Srbiji je u srijedu usvojen zakon o sprečavanju nasilja u obitelji koji uvodi obvezu vođenja jedinstvene evidencije, iznijela je Brankica Janković, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, gdje se 54% ubojstava žena dogodi u zajedničkom domu.

U BiH podatke o femicidu prate samo na temelju medijskih slučajeva – od sedam ubojstava žena i jednog pokušaja sedam ih počinio sadašnji ili bivši žrtvin suprug ili partner.     

>> Određen mu istražni zatvor: Silovao kćer (17), a majka je šutjela iako je znala?

Komentara 8

Avatar western_star
western_star
21:46 25.11.2016.

sve se mijenja. muškarci su ti koji su ugroženi. žene žele emancipaciju, bez ili sto manje djece, posao i karijera zauzima prvo mjesto u njenim životima. a poslovica kako žena drži tri ugla u kući odavno "ne pije vodu" .. prije su žene bile veoma ponosne na sebe i sa velikim dignitetom. a što vidimo danas? selfie sa polugolim teenagerkama. naravno, kako problem demografije leži i u ovom segmentu. moj komentar će izazvati i naići na užasavanje ali moramo biti iskreni prema,onom što vidimo a ne ono što želimo vidjeti. i sve ovo ne opravdava ubojstva ali muškarci sve teže nalaze žene za udaju. zagreb je primjer neudavača starijih od 30 godina.

DA
Darko22
22:14 25.11.2016.

Riječ feminicid mi zvuči kao nešto što bi trebalo ukazivati na to da se namjerno žene ciljaju kao mete za čin ubojstva, što je potpuno apsurdno, a da ne spominjem kako je u Hrvatskoj više žena u muškaraca (93 muškarca na 100 žena je omjer ako se ne varam) pa stoga ne treba začuditi podatak da je dio ubijenih i osoba ženskoga spola. Iako je nasilje nad ženama definitivno ozbiljan društveni problem s kojim se policija treba pozabaviti, imam dojam da ova akcija pod okriljem zabrinutosti za živote žena, ima više karakter nekakvog pasivnog feminizma nego išta drugo. A do sada već svi možemo vidjeti što je feminizam učinio od zapada.

LJ
LJU39
21:37 25.11.2016.

pa koze jedne zrtva je zrtva a ne djlit zena ili hrvat ili srbin ili musli.an..bolje je da se upitas zasto se to desava??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije