Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ZASTUPNICI

Trilj je grad koji ima najviše saborskih zastupnika po glavi stanovnika

Ministar Erlić s triljskim gradonačelnikom obišao gradilište ŠRC Luke
Ivo Cagalj/PIXSELL
18.04.2024.
u 10:51

Triljani Bugarin (HDZ), Šipić (DP) i Gabričević (SDP) izborili se za Sabor. Lista gradonačelnika, saborskih zastupnika je poduža, a zanimljivi su i kandidati koji su zahvaljujući preferencijalnim glasovima ušli u Sabor.

Najviše saborskih zastupnika po glavi stanovnika, na prvi pogled, dobio je grad Trilj, čak trojicu. Njihov gradonačelnik Ivan Bugarin izborio se za saborski mandat na listi HDZ-a, predsjednik Gradskog vijeća i bivši gradonačelnik Ivan Šipić ponovno će sjesti u saborske klupe, ali ne više kao član HDZ-a (kao u predprošlom sazivu) već kao član Domovinskog pokreta, a saborsku fotelju izborio je i general Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a, koji je prolazak u Sabor dobio u Sedmoj izbornoj jedinici na koalicijskoj listi HDZ-a.

I Split će u Saboru imati dvojicu svojih gradonačelnika, bivšega Andru Krstulovića Oparu (HDZ) i sadašnjeg Ivicu Puljka (Centar). U novom sazivu saborske klupe grijat će čak dva bračna para: uz Mostovce Mariju Selak Raspudić i Nina Raspudića, zahvaljujući visokim mjestima za koje su se izborili na listi Rijeka pravde u Saboru će se dosadašnjoj zastupnici Marijani Puljak pridružiti i suprug, odnosno predsjednik njihove stranke Centar, Ivica Puljak.

Inače, lista gradonačelnika, saborskih zastupnika je poduža. Zapažamo kako će uz Mišela Jakšića, SDP-ovog gradonačlenika Koprivnice u Sabor još SDP-ovci Ivana Marković (Supetar) i Mišo Krstičević (Ploče). I gradoančelnik Vukovara Ivan Penava (DP) izborio se za ulazak u Sabor, kao i HDZ-ov grdaonačelnik Dubrovnika Mato Franković te sinjski gradonačlenik Mostovac Miro Bulj. Imotski gradonačelnik Ivan Budalić (HDZ) više neće biti saborski zastupnik, ali Imotski i dalje ima predstavnika u Saboru: Ivicu Kukavicu iz Domovinskog pokreta.

Zanimljivi su i kandidati koji su zahvaljujući preferencijalnim galsovima ušli u Sabor. Biljana Borzan (SDP) u Četvrtoj izbornoj jedinici, general Damir Krstičević (HDZ) u Desetoj izbornoj jedinici i Dario Zurovec (Fokus-Republika) u Šestoj izbornoj jedinici. Zahvaljujući preferencijalnim glasovima u Saboru će ponovno biti i sestra Miroslava Škore Vesna Vučemilović (Suverenisti) koja je u Četvrtoj izbornoj jedinici preskočila nositelja liste, Mostovca Josipa Skočibušića. Građani su u Sabor preferencijalnim glasovima poslali i Davora Ivu Stiera (HDZ), Stephena Nikolu Bartulicu (DP), a bilo je i onih koji su računali na preferencijalne galsove, ali su se preračunali pa neće u Sabor, poput Radimira Čačića i Bojana Glavaševića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije