Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PZ Stari Jankovci

Trideset šest radnika progoni Moralića zbog 11 milijuna kuna

Enver Moralić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
23.12.2013.
u 16:15

Radnici PZ Stari Jankovci traže odgovornost bivše uprave zadruge i Moralića

Punih 11 godina traje spor 36 radnika Poljoprivredne zadruge Stari Jankovci s čelnicima bivše uprave zadruge i njezinim novim vlasnikom Enverom Moralićem. Sve je završilo na Županijskom sudu u Vukovaru u postupku u kojem radnici traže da ih se isplati, kao što su prije isplaćena 54 radnika. Oni su dobili novac od prodaje zadruge.

Nisu dobili ni kunu

– Sve to ide presporo i uz razna podmetanja klipova pa se bojim da će novac ovaj put pobijediti pravdu – riječi su Franje Varge, jednog od oštećenih radnika. Zadruga je, kaže, privatizirana krajem 1990. od strane 90 tadašnjih radnika zadruge. Poznati hrvatski poduzetnik Enver Moralić zadrugu je kupio 2002. za 28,5 milijuna kuna.

– Novac od prodaje zadruge isplaćen je na račune 54 radnika, a nas 36 smo izostavljeni. Inače, svih nas 36 smo tijekom rata ostali u Jankovcima, na okupiranom području, i radili. I dok mi nismo dobili ni kunu, ostalim radnicima isplaćeno je od 400.000 kuna pa do 1,5 milijuna – govori Varga, koji je jedan od tužitelja.

Kao dokaz pokazuje nam i prijeratni izvod iz Trgovačkog suda u Osijeku u kojem je svaki radnik poimence naveden s ulogom uplaćenim na ime privatizacije u tadašnjim dinarima.

– Moja gruba računica govori da je nas 36 oštećeno za ukupno oko 11 milijuna kuna. To je iznos bez kamata – rekao je Varga.

Uz Moralića među optuženima su i Damir Pejaković, kao i tadašnji upravitelj zadruge Ivan Šimunić.

– Tim ljudima novac nije isplaćen jer 1995., promjenama Zakona, nisu obnovili članstvo kao dioničari zadruge, što su učinili ostali dioničari. Meni osobno je poslije prodaje Moraliću isplaćeno oko 1,5 milijuna kuna – rekao je Šimunić. Osim Šimunića, na raspravu u Županijski sud nisu došli ni Pejaković ni Moralić, koji se ispričao zdravstvenim problemima.

Moralićev odvjetnik Marko Dumančić kaže da u ovom slučaju ne postoji kaznena odgovornost njegova klijenta. Dodaje i da je prije državni odvjetnik odustao od progona jer je smatrao da nema elemenata kaznenog djela.

Javni poziv dioničarima

– Preoblikovanje PZ Jankovci provođeno je 1995., a Moralić je zadrugu kupio sedam godina poslije tako da ni na koji način nije mogao sudjelovati u kreiranju vlasničke strukture. Nakon što je zadruga kupljena, isplaćeni su svi dioničari koji su se vodili u sudskom registru. U vrijeme preoblikovanja, rađenog po tadašnjim zakonima, upućen je javni poziv dioničarima koji je objavljen u medijima. Tko je to napravio, isplaćen je, a tko nije, nije se ni vodio u sudskom registru – kaže Dumančić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije