Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rubu očaja

Trideset godina plovio sam za kuću koju mi sad uzimaju

Boris Petričić
Dino Stanin/Pixsell
18.04.2010.
u 21:48

U jednoj noći ostali smo bez svega, a agencija koja me ukrcala ne želi priznati da mi prema ugovoru mora platiti odštetu, kaže Petričić

Peteročlana obitelj pomorca Borisa Petričića (56) iz Zadra mogla bi, budući da više ne mogu vraćati kredit od 50.000 eura, za mjesec dana na dražbi na Općinskom sudu u tom gradu ostati bez obiteljske kuće vrijedne 370.000 eura!

 

Banka nema milosti

 

Petričić nam je kazao kako mu se cijeli život preokrenuo nakon što je, obavljajući svoj posao kormilara na brodu, u listopadu prošle godine doživio moždani udar.

– Čim je ustanovljeno kako sam ostao trajni 80-postotni invalid, poništena mi je pomorska knjižica. Kada sam nakon mjesec, dva došao k sebi, o tome što mi se dogodilo javio sam u Varaždin hrvatskom odvjetniku banke Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB), kod koje smo prije više od tri godine podignuli hipotekarni kredit od 50.000 eura na deset godina za izgradnju gospodarske zgrade neposredno uz obiteljsku kuću. Zamolio sam ih da mi daju moratorij na otplatu kredita od šest mjeseci do najviše godinu dana, dok se ne snađemo, odnosno dok ne dobijem odštetu od nizozemske agencije Azalea koja me ukrcala na brod. No moju su molbu odbili te su, nakon što nismo platili četiri rate kredita, na Općinskom sudu pokrenuli postupak ovrhe naše obiteljske kuće koju smo stavili pod hipoteku – teškim glasom ispričao nam je Boris Petričić pokazujući nam prekrasnu prizemnicu od 170 četvornih metara u zadarskom naselju Novi Bokanjac koju su izgradili prije 12 godina ponajviše zahvaljujući tome što je on više od tri desetljeća teško zarađivao pomorački kruh sa sedam kora.

 

– Kako sam se osjećao nakon što sam doznao da je banka pokrenula ovrhu? A kako se osjećati kada u jednoj noći ostanete bez svega, a agencija koja me je ukrcala ne želi priznati da mi mora platiti odštetu na koju su se obvezali ugovorom? Što uopće mogu učiniti? – zapitao se Petričić koji ipak još ne gubi nadu, za razliku od njegove supruge koja je ogorčena. Kaže kako više ne vjeruje nikome, već se boji kako će sve izgubiti.

 

Pomoć sindikata

 

– Suprug je htio ploviti još tih šest ili sedam godina, dok ne isplatimo kredit. A čim se razbolio, počeli smo intenzivno prodavati kuću i to po cijeni od 175.000 eura. No kao za inat, recesija traje i pravog interesa nema – rekla je Borisova supruga koja posljednjih mjeseci praktično jedina hrani obitelj Petričić jer jedan sin ima skromna primanja, drugi je nezaposlen, a kći još ide u školu.

 

Obitelj Petričić osobito je zahvalna tajniku Hrvatskog sindikata pomoraca Predragu Brazzoduru koji im je pomogao u vjerojatno najtežim trenucima u njihovu životu. Kažu kako je Brazzoduro utvrdio da Borisova nizozemska agencija Azalea, koja ga je ukrcala na brod pod britanskom zastavom, ima potpisan kolektivni ugovor s vrlo moćnim Sindikatom pomoraca Velike Britanije. A taj ugovor, između ostalog, predviđa isplatu odštete za slučaj da pomorac oboli tijekom plovidbe.

 – Kada sam doživio moždani udar, Nizozemci su se ponijeli nehumano pa obitelj tri tjedna nije znala što mi se dogodilo, a ja ih o tome nisam mogao obavijestiti – kazao je Petričić.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
23:45 18.04.2010.

život je baš fin,treba reć da je izbjeglica ,da je iša sa Josipevićem u Jsenovac i da mu je ćaća bio partuzan,to se sve može riješit sigurno je HRVAT

ME
mel
03:45 19.04.2010.

treba tuziti za ostetu ako dobrovoljno ne isplate ostetu a banka treba da priceka za naplatu kredita dok se spor ne rijesi za naknadu stete, mislim da svi trebaju da budu obzirni da je covjek bolestan i da se bankanka i onaj tko treba da isplati ostetu TREBAJU PONASATI U SKLADU SA ZAKONOM I HUMANOSCU JER BI OVAJ COVJEK MOGAO DA DOZIVI JOS VECU BOLEST A MOZDA I SMRT PA BI OVI TREBALI ODGOVARATI ZA TO jer je ocito da je covjek sada pod velikim pritiskom i velikim problemom sto ne moze da vrati kredit

OB
-obrisani-
22:12 18.04.2010.

Ajmo sindikati pomoraca rjesite to da imate sta radit .Nije on jedini ima ih jos .Znate kakav je to zivot

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije