Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antidampinške carine

Trgovinski rat između EU i Kine okončan primirjem

karel de gucht
Reuters/PIXSELL
29.07.2013.
u 20:19

Povjerenik De Gucht početkom lipnja je najavio da će 6. kolovoza stupiti na snagu antidampinška carina u visini 47,6 posto za solarne panele koji u EU dolaze iz Kine.

Trgovinski rat koji je prijetio da će izbiti između EU i Kine – i u kojemu je EU prijetila visokom antidampinškim carinama na kineske solarne panele, a Kina je prijetila visokim carinama na europska vina i polisilikone – jučer je okončan primirjem. Europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht objavio je, naime, sporazum prema kojemu će kineski proizvođači solarnih panela, koji su pristali da svoje cijene drže iznad određene razine, biti oslobođeni plaćanja antidampinške carine. Istodobno, diplomati iz EU i Kine neslužbeno govore da će kineska istraga protiv europskih vina biti zaustavljena sada kad je riješen problem oko solarnih panela.

Povjerenik De Gucht početkom lipnja je najavio da će 6. kolovoza stupiti na snagu antidampinška carina u visini 47,6 posto za solarne panele koji u EU dolaze iz Kine. To je izazvalo napetosti između Bruxellesa i Pekinga, no jučer je De Gucht objavio da je oko 70 posto kineskih proizvođača solarnih panela pristalo potpisati sporazum kojim se obvezuju da će prestati s tzv. dampingom i držati svoje cijene iznad određene razine. Komisija nije objavila koja je to cijena, ali neslužbeno se govori o 74 američkih centi po vatu. Ostalih 30-ak posto kineskih proizvođača koji nisu pristali na sporazum s EU plaćat će antidampinšku carinu u visini 47,6 posto. Europski proizvođači solarnih panela, koji su prvotno i zatražili zaštitu Bruxellesa, nisu zadovoljni ovim sporazumom i najavljuju da će tužiti Komisiju Europskom sudu pravde.

>> EU oporezuje solarne panele iz Kine, Kinezi će europska vina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije