Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natječaj MVP-a

Trgovinski atašei bit će pod nadzorom: rezultati ili otkaz

\'28.07.2010., Jesenice na Dolenjskem -  Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandrokovic sastao se sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Zbogarom. Dvojica  mi
Željko Lukunić/PIXSELL
10.10.2010.
u 21:05

U prvom krugu izabrat će desetak novih ugovornih zaposlenika MVPEI-ja koji će pomagati hrvatskim izvoznim tvrtkama na stranim tržištima i unaprijediti izvoz.

Prvi natječaji za trgovinske atašee, novu funkciju u hrvatskoj diplomaciji, bit će objavljeni ovog mjeseca. U prvom krugu izabrat će desetak novih ugovornih zaposlenika MVPEI-ja koji će pomagati hrvatskim izvoznim tvrtkama na stranim tržištima i unaprijediti izvoz.

Uspješnošću gospodarske diplomacije nitko nije zadovoljan, a to bi trgovinski atašei, kao stručni ljudi čiji posao ovisi o rezultatima, trebali promijeniti. Atašei će postupno zamijeniti 60-ak gospodarskih savjetnika koje čeka posao u Zagrebu, a samo će ih nekolicina ostati u svjetskim metropolama. Trgovinski atašei birat će se ciljano za pojedine lokacije pa je za prvi krug MVPEI već zatražio od gospodarstvenika da predlože najvažnije izvozne lokacije.

Uvjet za prijavu bit će savršeno poznavanje jezika države za koju se netko natječe te najmanje pet godina rada u komercijali. Pripreme prije odlaska na teren trajat će tri mjeseca; uz Diplomatsku akademiju, ataše će proći rotaciju kroz udruženja gospodarstvenika i Ministarstvo gospodarstva. Kad preuzme dužnost, od atašea se traži poduzetnost i inicijativa ili, kako kažu u MVPEI-ju, "duh razmišljanja privatne tvrtke". On pomaže tvrtkama u pronalasku partnera, javlja što se može izvesti na pojedino tržište, gotovo ih vodi za ruku i pomaže im u uspostavljanju kontakata.

Njegov će rad stalno biti pod paskom – uz redovita izvješća, svake godine prolazi ocjenjivanje MVPEI-ja i gospodarstvenika. Zadovolji li, ugovor mu se produljuje. U suprotnom, MVPEI prekida radni odnos.

Komentara 14

HC
hum@c
21:42 10.10.2010.

samo treba imati u vidu - a KOGA će to oni zastupati vani imam neki predosjećaj da će ta gospoda raditi u prvom redu za osobne interese, a za opće - što ostane, volio bih da se varam

JA
jankoprekobrda
21:10 10.10.2010.

Koje su i to gluposti?? Zovem prije par godina jednu Hr. Firmu trazim njihove proizvode, odgovor mi imamo u toj zemlji predstavnika pa se javite njemu, zovem njega i kazem da ima kupca za njihove proizvode i da trebam katalog cijene i ugovor o posredovanju. Odgpovara cova \"e to nemoze dajte mi adresu i ime kupca pa cu im ja dostaviti sve\" pitam ja opet a provizija a on odgovra \" ne moze\" i sto mislite dali su napravili posao nisu ali su zato napravili iz jedne druge firme iz bivse YU i ja dobio neku sitnu proviziju.

EU
EUfan
22:15 10.10.2010.

Samo da ne bude kao u Rumunjskoj. Kad sam imao problema i potražio pomoć od našeg veleposlanstva, shvatio sam koji su to debili. Nitko od njih nije znao rumunjski jezik pa sam im morao sam prevoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije