Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.12.2016. u 14:18

'Lažni' MiG-ovi koji su bili prizemljeni, u tišini su se ponovno vratili u upotrebu

USKOK je podignuo optužnicu protiv načelnika Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, Zapovjedništva za logistiku MORH-a, Josipa Čovića i predstavnika ukrajinske remontne tvrtke Ukrspecexport Ivice Josipovića zbog primanja i davanja mita pri ugovaranju remonta hrvatskih MiG-ova 21.

Čovića se tereti da je od Ukrajinaca, ali i od predstavnika rumunjske tvrtke Aerostar koja se također natjecala za taj posao, tražio mito kako bi protežirao njihove ponude. Uskok je utvrdio da je predstavnik Ukrajinaca pristao na to, a predstavnik Rumunja nije. Istražitelji su također utvrdili da su Čović i Josipović dogovorili mito u iznosu od 50.000 eura i da je od toga isplaćeno najmanje 10.000 eura. A ni to mito očito nije imalo na kraju nikakve veze s odabirom ukrajinske ponude. Uskok je utvrdio da je mito tražio i dobio samo jedan član tehničkog povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja te član povjerenstva MORH-a za analizu izvodivosti i isplativosti remonta. Na kraju je odabrana 40 milijuna kuna jeftinija ponuda.

Zrakoplovi koji su stigli s remonta iz Ukrajine proljetos su uz veliku galamu bili prizemljeni uz optužbe da su u njih ugrađivani neispravni dijelovi, da su brojevi na njima prekucavani i da je sve to u biti velika prijevara. No ti “lažni” zrakoplovi su se, nakon što se stišala bura oko “veleizdaje”, polako u tišini vraćali u uporabu a da se na njima ništa nije popravljalo ili mijenjalo.

Ne može se stoga izbjeći dojam da je cijela ta priča o remontu MiG-ova u Ukrajini bila ispolitizirana jer je remont zrakoplova ugovoren za bivše Vlade Zorana Milanovića, a navodna veleizdaja otkrivena je kad se HDZ ponovno vratio na vlast. Tako se veleizdaja, najveća afera u modernoj hrvatskoj povijesti, najveći skandal u Hrvatskoj vojsci, kako su sve nazivali remont MiG-ova u Ukrajini, sveo na korupcijsku afericu “tešku” oko 75.000 kuna.

>> Apsurd! Prizemljeni MiG-ovi odjednom su ispravni

Komentara 1

IV
ivica.vranjic
15:39 01.11.2017.

Sudovi u Hrvatskoj ne postoje za glavonje. Samo se kmetove sudi i osuđuje!!! Kad počme ponovno rat prvo oslobađamo Sudove, a onda stajemo na granice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije