Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječnički zbor:

'Treba oduzeti licencu onima koji su nepotrebno propisivali lijekove'

željko metelko
Tomislav Miletić/PIXSELL
13.11.2012.
u 15:27

– Ne vjerujem da je to doseglo takve razmjere i to kao predsjednik zbora ne mogu prihvatiti – ustvrdio je Metelko

Propisivanje lijekova koji pacijentima nisu potrebni samo zato da bi se dobilo mito velika je medicinska pogreška, pored kriminala, i zbog toga treba oduzimati liječničke licence, komentirao je predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Metelko aferu Hipokrat u kojoj je čak 350 liječnika obiteljske medicine osumnjičeno da je primalo mito farmaceutske kuće Farmal za propisivanje njihovih lijekova.

– Kao predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora teško mogu vjerovati da se tako nešto dogodilo. Mislim da treba pričekati da otkrijemo što se zapravo dogodilo. Kad razmišljam objektivno, u situaciji u kojoj su nestale stotine milijardi u jednom razdoblju i desetine milijardi u drugom razdoblju, pitanje je u kakvom smo okruženju živjeli – tvrdi Metelko te dodaje da "smo svi dio istog društva" pa je takvo okruženje moglo utjecati na toliki broj liječnika da pristane na mito.

– Ne vjerujem da je to doseglo takve razmjere i to kao predsjednik zbora ne mogu prihvatiti – ustvrdio je Metelko.

I predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Biljana Borzan smatra, ako se to dokaže, da liječnicima treba oduzeti licencu zbog propisivanja nepotrebnih lijekova.

– Apsolutno im treba oduzeti licencu. Polažući Hipokratovu zakletvu mi se zaklinjemo da ćemo raditi uvijek u interesu pacijenta. Ako se dokaže krivnja, onda sam za oduzimanje licence, ali se iskreno nadam da ovdje nije riječ o tome – tvrdi Borzan te dodaje da smatra kako je ovom akcijom bačena velika ljaga na medicinsku struku pa se nada da će se što prije rasvijetliti okolnosti, da se vidi što se događalo.

– Treba saznati jesu li liječnici samo uzimali novce, iako ni to nije "samo", ili su još uz to i ugrožavali zdravlje pacijenata? Nadam se da nije riječ o ovome drugome i da je motivacija bila samo financijska – tvrdi ona te dodaje da se ova afera razotkrila tek sada, iako se i prije znalo da liječnici uzimaju mito, očito zato jer se u Hrvatskoj stvorila antikorupcijska klima. A to joj je drago jer pokazujemo zrelost kao društvo – ističe Borzan – i potvrđujemo da postoji društvo u kojem nitko ne može raditi sve što se sjeti i društvo u kojem će se svatko osjećati sigurnije jer zna da može doći u bilo koju instituciju i dobiti uslugu kakva mu pripada, a da ne razmišlja o tome jesu li korupcijski razlozi u podlozi.

>>Akcija Hipokrat: USKOK traži pritvor za devetero osumnjičenika

>>Afera Hipokrat: Cijenjeni menadžer opterećen moći i taštinom

Komentara 2

ZA
Zagrebecanin
17:17 13.11.2012.

Teško je povjerovati da bi liječnik propisao lijek čovjeku kojem lijek ne treba (dakle nema tu bolesti), i onda ovaj još doma nastavio piti taj lijek koji mu ne treba bez pitanja. Recimo, imam normalan tlak i liječnik mi da lijek protiv povišenog tlaka, i ja ništa ne pitam nego ga počnem zobati... Ne mogu vjerovati.

OB
-obrisani-
17:42 13.11.2012.

Poštovani, jako mali je broj navedenih liječnika koji imaju ime i prezime. Što se do sada niste zalagali oko prijašnjih ne tako davno objavljivanih afera. Ovo je identićno sa Pfizerom i ostalim farmaceutskim kućama. Svi imaju isti recept. Što je sa korupcijom ortopedskih pomagala? Zar nije na bezobrazno-nekorektan način reagirao ravnatelj, kritizirajući ortopede iz splitske bolnice. Tko je tu (a zna se) zaslužan za odobrenje i nabavku loših proteza koljena, kuka. Ortoped koji je tvrdio da su OK, ugrađivao i na žalost dobio rukovodeće mjesto. Da li je i ovo moguće okarakterizirati kao "korupcija-mito" Konačni epilog sa stručnim nekorumpiranim ortopedima nije nam poznat. Kao predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora trebali ste biti uporniji kod prozivanja ili ste i vi kao ministar Ostojić neučinkoviti a ne zaboravni. Svi vi znate kao i mi da je ova prozivka samo mali djelić istine o korupciji u zdravstvu. Svi se plaše i zaštićuju jedni druge, što se do sada dokazalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije