Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaključak rasprave

'Treba nam tehnička vlada i zakon koji zabranjuje zaduživanje'

'29.04.2013., Zagreb, Novinarski dom - Okrugli stol u organizaciji Zaklade hrvatskog drzavnog zavjeta o temi Izvrsnoscu do blagostanja ? trzisno socijalni put. Kako osloboditi razvojne radne, poduzetn
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
29.04.2013.
u 21:23

Poruka: Izvršnost smeta izvrsnosti i nijedna mjera neće imati uspjeha dok se ne osigura provedba zakona na terenu.

Rasprava na temu Izvrsnošću do blagostanja u organizaciji Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta iznjedrila je zaključak da nam je potrebna tehnička vlada, ustavni zakon koji bi zabranio daljnje zaduživanje države i svođenje države na razinu fiskalnog kapaciteta što je, prema procjenama analitičar, a oko 110 milijardi kuna. Ne bi bilo čudno da je riječ o znanstvenom skupu, međutim, kada se zna da su ideje potekle iz HDZ-ovih redova ili stručnjaka politički aktivnih u toj stranci, može se govoriti o političkom iznenađenju.

Smanjenje države

Autor gospodarske platforme HDZ-a profesor Đuro Njavro u raspravi je ponovio da se treba obračunati s neučinkovitom i skupom javnom upravom, nezaposlenošću, korupcijom i nelikvidnošću.

– Administracija mora cijeniti vrijeme građana i investitora, koji ne smiju uzalud gubiti vrijeme – kaže Njavro.

Program Njavre temelji se na smanjenju države pa on i kaže da se reformom javnog sektora i kontroliranjem deficita problem nelikvidnosti rješava sam od sebe jer država u tom slučaju nije generator neplaćenih računa. Najave zaokreta u pristupu ulozi države u ekonomiji Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, gledao je iz publike i odobravao, čime je potvrdio podršku Njavri kao kreatoru nove ekonomske paradigme najveće oporbene stranke. Ipak, najveću podršku HDZ-ovaca dobile su direktne i kontroverzne ideje bivšeg premijera Nikice Valentića. On poziva na oštro smanjenje državnih rashoda i traži da se donese Ustavni zakon kojim bi se zabranilo daljnje zaduživanje.

Bježi od ulizica

– Treba nam vlada stručnjaka pa i komandosa, ako želite, koja mora imati petlje odstupiti s dužnosti. Bez toga nema ništa – poručio je Valentić, čime je zaradio pljesak auditorija, a i načelnu podršku šefa stranke Karamarka. Ta bi vlada stručnjaka morala donijeti teške mjere, bez sentimenta, i smanjiti proračun na 110 milijardi kuna.

– Ne znam nijednu tvrtku koja ne može uštedjeti 10 posto, a neodrživo je da se polovica mirovina isplaćuje iz poreznih prihoda – poručio je Valentić, koji je iskoristio priliku da udjeli i savjet Karamarku, kazavši mu da se treba bojati i bježati od ljudi koji mu podilaze. Izvršnost koja smeta izvrsnosti, mantra je Davora Šterna, naftnog stručnjaka uvjerenog da nijedna mjera neće pomoći gospodarstvu dok se ne osigura provedba zakona na terenu u svakom uredu javne uprave. Izvršnost, kao sposobnost izvršavanja zadataka, javnoj je upravi slaba strana, kaže Štern, koji drži da je neoprostivo da se turisti hrane uvoznom hranom ili spavaju na uvoznom namještaji.

– Kad bi se duh Valentićeve vlade vratio, polovica problema riješilo bi se preko noći – zaključio je Štern, što je izazvalo još jedan pljesak auditorija. A što se tiče investicija, njih neće biti bez pravne sigurnosti, ali i bez podrške države, ali ne u deklarativnom smislu, već u preuzimanju rizika privatnog poduzetništva, zaključuje Domagoj Ivan Milošević objašnjavajući da New Deal ne znači samo pet projekata, već konsenzus države u podršci investicijama i poduzetništvu.

>>HSP dr. Ante Starčević: Hrvatskoj treba tehnička vlada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije