Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrat u aferi SMS

Transfer novca na Maltu počeo 2006. zbog Todorića i Miškovića!?

Darko Marinac
Renato Branđolica
18.09.2009.
u 19:36

Nakon što rasvijetle gdje je zapravo nestalo 65 milijuna kuna Podravkina kredita SMS-u iz 2007., morat će se pozabaviti prijašnjim transakcijama na relaciji Koprivnica-Split-Varaždin-Malta.

Transfer Podravkina novca putem splitskoga SMS-a na račun varaždinske Fime odvijao se i prije 65-milijunskoga kredita iz 2007., što je trenutačno predmet opsežne istrage Državnoga odvjetništva i policije, kazao je za Večernji list izvor blizak vrhu Podravke.

Prema tim informacijama, sve je počelo 2006., kada je Podravka postala metom neprijateljskog preuzimanja – za nju su bili zainteresirani Miroslav Mišković, vlasnik srbijanskog Delta Holdinga, i Todorićev Agrokor s jedne strane te norveški Rieber&Son s druge.

Radeći za Ivicu Todorića, PBZ i Franck najavljuju prodaju svojih paketa dionica na burzi. Darko Marinac tada osmišljava plan obrane od neprijateljskog preuzimanja tako da sama Podravka, putem treće strane, stekne kontrolu nad većim paketom vlastitih dionica i smanji njihovu slobodnu ponudu na burzi.

To se navodno odradilo preko Fime. Ona kupuje Podravkine dionice u vrijednosti od 200 milijuna kuna, i to povoljnim kreditom Meril Lincha. Potom registrira tvrtku Fima Ami Ltd. na Malti te joj prodaje te dionice Podravke, a sam kredit ML-a bio je osiguran tim dionicama. No, njihova cijena na burzi pada, pa ML povlači “margin call”, dakle od Fime traži povrat kredita ili dionice.

Kako ne bi ostala bez njih, Podravka je davala pozajmice Fimi Ami Ltd., i to preko SMS-a. Prema tvrdnjama našeg izvora, tvrtka na Malti uspjela je refinancirati kredit te je Podravki vratila pozajmice. Kako koprivnička kompanija cijelo vrijeme ima “call opciju”, one su zapravo cijelo vrijeme bile njezine.

Dakle, prema tim informacijama, motiv Darka Marinca bila je zaštita od neprijateljskog preuzimanja Podravke. Ako je ta verzija točna, onda taj aranžman ipak ima nekoliko velikih problema. Prvo, sama ideja da se uprava na ovakav način, bez znanja NO-a, upliće u vlasničke odnose izvan je njezina djelokruga rada.

Drugo, tom verzijom potvrđuje se priča kako je Podravkin menadžment, ili njegov dio, mešetario dionicama na potpuno netransparentan način, i to novcem same kompanije, što je protuzakonito. To samo potvrđuje tvrdnja kako je Podravka novac na Maltu deponirala posredstvom Mladinićeve tvrtke. Da je u toj priči sve čisto, zbog čega zataškavati trag novca?

Usto, to da neka kompanija kupuje trezorske dionice iznad zakonskog maksimuma od 10 posto – a Podravka u to doba u trezoru već ima vlastitih dionica – protuzakonit je čin. Ako je verzija koju je iznio izvor iz Podravke točna, to samo znači da će istražna tijela dobiti novi posao.

Nakon što rasvijetle gdje je zapravo nestalo 65 milijuna kuna Podravkina kredita SMS-u iz 2007., morat će se pozabaviti prijašnjim transakcijama na relaciji Koprivnica-Split-Varaždin-Malta.

Ključne riječi

Komentara 25

BA
balstan
21:10 18.09.2009.

ti si budaletina No 1

OB
-obrisani-
21:59 18.09.2009.

..ratno profiterstvo se u normalnim zemljama kaznjavalo po kratkom postupku a kod nas dobiva blagoslov crkve pa se nastavlja dalje sa pljackom .. a kad im i to vise nije dosta neki se kandidiraju za predsjednika ove tvorevine

CA
Capolo
21:55 18.09.2009.

Vidim da svi novinari imaju „bliske izvore“ u Podravci, idemo se kladiti da taj „blizak izvor“ ima adresu na Iblerovom trgu u Zagrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije