Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija u zadru

Tragedija u Zadru: Majka pokušala spasiti dijete i rezanjem vrata

umro dječak
Željko Mršić/Pixsell
29.08.2011.
u 12:20

Četverogodišnji dječak iznenada se počeo gušiti, a na Bokanjcu spominju da je riječ o komadu hrane koji mu je zastao u dušniku.

Nepune četiri godine imao je dječak koji se u nedjelju oko ponoći u zadarskom naselju Bokanjac ugušio hranom. Njegova 28-godišnja majka pokušavala mu je pomoći zahvatima s leđa i pritiskom na prsa, okrenuvši ga i naglavce. Nakon što je sve bilo bez uspjeha, pokušala mu je napraviti traheotomiju, zarezavši mu vrat ispod mjesta na kojem mu je predmet zapeo.  

Bez vitalnih znakova
Uzaludni su bili i pokušaji reanimacije u zadarskoj Općoj bolnici.

– Oko 15 minuta poslije ponoći u bolnicu su iz Hitne medicinske pomoći doveli četverogodišnje dijete koje je već tada bilo hladno i bez vitalnih znakova. Dijete su već u vozilu Hitne medicinske pomoći pokušavali reanimirati, nastavili smo i u bolnici, no nažalost nije bilo pomoći. Dijete je na vratu imalo reznu ranu, a prema riječima dežurnih liječnika, tu je ranu napravila majka koja mu je pokušala obaviti traheotomiju, odnosno otvoriti dišni put. Zašto i kako se to dogodilo, ja vam ne mogu reći, no pretpostavljam da je majka to napravila misleći da će tako dijete ponovno početi disati. Nemam informaciju da se dijete gušilo hranom i to će biti utvrđeno obdukcijom koju smo zatražili – rekao nam je Edi Karuc, šef odjela Jedinice za intenzivno liječenje u zadarskoj Općoj bolnici. Na poziv Hitne pomoći na mjesto događaja stigla je i policija.

– Oko ponoći policiju su iz Hitne pomoći obavijestili da su izišli na intervenciju na poziv 28-godišnjakinje koja im je rekla da joj se dijete guši stranim tijelom u grlu. Na vratu djeteta postoji rezna rana, a sumnja se da je majka u očaju pokušala djetetu obaviti traheotomiju kako bi mu omogućila da diše nakon što nije uspjela na druge načine ukloniti strano tijelo iz dušnika – rekao nam je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske. Nakon obavljene obdukcije, kojom je utvrđeno da je uzrok smrti djeteta iskrvarenje zbog rezne rane na vratu, iz policije su rekli:

– U suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru, poduzimaju se radnje radi utvrđivanja svih okolnosti događaja nakon kojih će se donijeti odluka o kvalifikaciji.

Vjerojatno nema roditelja koji se nije suočio s neopisivim strahom, panikom i pitanjem što učiniti, kako pomoći djetetu koje se pred njegovim očima guši zbog komadića hrane, možda neke igračke koja je otišla ukrivo – u dušnik! A većina roditelja i ne zna kako to napraviti. Pomoć mora biti brza, učinkovita, mora stići odmah. U samo tri minute valja istisnuti strano tijelo iz dušnika, osloboditi dišne putove... Nema vremena čekati Hitnu.

– Svi bi trebali proći tečaj reanimacije, posebno tete u vrtićima, učitelji, profesori, naravno roditelji, svi koji rade s djecom i imaju djecu – drži pedijatar prim. dr. Milivoj Novak, voditelj Jedinice za intenzivno liječenje Klinike za pedijatriju KBC-a Rebro, koji se godinama zalaže da se i u Hrvatskoj, kao i u mnogom europskim zemljama, održava kontinuirana edukacija namijenjena općoj populaciji.

– Mislim da bi takve tečajeve reanimacije trebalo organizirati preko Liječničke komore, a uvjeren sam da bi bili od goleme koristi jer gušenje odrasle osobe, a posebno djece, možda se ne događa svakodnevno, ali je, na žalost, prilično često – ističe dr. Novak koji je, kaže nam, iz dušnika dojenčeta vadio kikiriki, ali je vidio i dvadesetogodišnjaka koji se ugušio komadom špeka.

– Mladić nije uspio sažvakati žilavo meso koje mu je iznenada skliznulo u dušnik i dogodila se tragedija – kaže liječnik, koji je iz dušnika djece vadio i komade pizze i hamburgera.

Opasne i igračke
Ali, nije opasna samo hrana ili slatkiš kao što je bombon koji će u usta staviti malo dijete. Roditelji moraju paziti i na to kupuju li svojoj djeci igračke koje su primjerene njihovoj dobi.

– Roditelji često ne slušaju stručne preporuke o tome koje igračke nisu dopuštene za dob njihova djeteta – ističe prim. Novak. Iznimno je važno poznavati Heimlichov hvat, jer je to doista prava i učinkovita mjera kojom se može spasiti život. Riječ je o jednostavnom postupku kojim se strano tijelo izbacuje iz dišnog puta. Pritiskom na gornji dio trbuha, ispod vrha prsne kosti, povećava se tlak u trbušnoj šupljini, istodobno poraste tlak u plućima i strano tijelo izbacuje se iz grkljana ili dušnika.

Komentara 112

KA
Karla
17:40 29.08.2011.

a jadnica! moja duboka sućut obitelji!

MB
mr_brown
18:05 29.08.2011.

večernjak, pored sve nesreće kroz koju majka prolazi vi izlazite sa ovakvim naslovom!!! ja više neću dolaziti na vaše stranice

TR
tric
12:27 29.08.2011.

Uistinu tragedija. Sad, ispricavam se ako grijesim, no sto se ne bi trebala provoditi palatalizacija pa naslov ne bi glasio \"majkinog\" vec \"majčinog\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije