Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomacija

Top odredište za hrvatske je atašee Chicago

aktovka, direktor
Arhivska fotografija
29.12.2010.
u 22:15

Najviša plaća bit će u SAD-u – oko 22 tisuće kuna, a najmanja u slovenskoj prijestolnici u kojoj diplomate čeka 16 tisuća kuna

Više od 200 prijava za posao trgovinskog atašea stiglo je na natječaj koji je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Najviše prijava stiglo je za mjesto u Chicagu, a najmanje za ono u Ljubljani. Iako je najviša plaća u Chicagu – oko 3000 eura (oko 22 tisuće kuna), a najmanja u Ljubljani – oko 2200 eura (oko 16.000 kuna), na odabir lokacije zasigurno je utjecalo i to što je uvjet za prijavu i poznavanje jezika države za koju se prijavljuje. U prvom valu zapošljavanja ugovornih diplomata čija je uloga aktivno pomoći hrvatskim tvrtkama pri pronalaženju prilika i partnera na stranim tržištima, i na čiji će nastavak karijere utjecati postignuti rezultati, odabrano je pet odredišta važnih za hrvatske izvoznike, a sve u dogovoru s udrugama gospodarstvenika.

Od 214 prijava koje je zaprimio MVPEI do 27. prosinca, 18 ih je za Ljubljanu, 40 za Milano, za München 46, isto koliko i za Beč. Za Chicago je pristiglo 59 prijava, a pet bez određena odredišta. Budući atašei trebali bi biti odabrani u siječnju.

Atašei će postupno zamijeniti 60-ak gospodarskih savjetnika koje čeka posao u Zagrebu, a samo će ih nekolicina ostati u svjetskim metropolama, i to u onima za koje se procijeni za su važne za gospodarsku suradnju. Pripreme prije odlaska na teren trajat će tri mjeseca; uz Diplomatsku akademiju, ataše će proći rotaciju kroz udruženja gospodarstvenika i Ministarstvo gospodarstva. Kad preuzme dužnost, od atašea se traži poduzetnost i inicijativa ili, kako kažu u MVPEI-ju, "duh razmišljanja privatne tvrtke".

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
23:14 29.12.2010.

JEL IMA KOJI DIJASPORAC -EVO MENE JA SE JAVLJAM --JAK KO BIK -VISOK KO JABLAN,ahhaahahhhah RADIM BESPLATNO::::....pricam 8 jezika.........ukrast znam.....

OB
-obrisani-
23:39 29.12.2010.

evo MENE 8 dan CRNI POJAS...........

JA
jalnus
02:24 30.12.2010.

Chicago je cetnicki capital of USA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije