Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ŠIBENIKU

Tomislav Horvatinčić: Izražavam sućut, ali nisam kriv!

TOMO HORVATINČIĆ,SUĐENJE (1)
Foto: Hrvoje Jevlavić/PIXSELL
1/7
08.05.2012.
u 09:22

Odmah po Horvatinčićevu izjašnjavanju o krivnji suđenje je prekinuto i najavljen je nastavak za 28. svibnja, a da će biti riječ o maratonskom suđenju, dokazuje i to što su već zakazana i ročišta do 4. prosinca

Tomislav Horvatinčić na optuženičkoj klupi odslušao je nabrajanje brojnih stravičnih ozljeda na tijelima Francesca Salpietra (63) i Mariele Patelli (61) koji su poginuli na licu mjesta zbog naleta Horvatinčićeva glisera na njihovu jedrilicu.

Tužiteljica je pročitala u optužnici da je Horvatinčić 16. kolovoza prošle godine glisirao brzinom od čak 26,4 čvora u primoštenskom akvatoriju s uključenim automatskim pilotom i, ne nadzirući sigurnost plovidbe, u punoj brzini naletio na jedrilicu Santa Pazienza lomeći na njoj upravljačke mehanizme te je potom cijelom dužinom prešao preko jedrilice.

U nesreći su talijanski državljani višestruko teško ozlijeđeni i odbačeni u more, a od zadobivenih su ozljeda preminuli na mjestu.

– Ne osjećam se krivim po ovako složenoj optužnici – rekao je Tomislav Horvatinčić nakon čitanja optužnice, čime mu je na šibenskom Općinskom sudu počelo suđenje zbog izazivanja teške pomorske nesreće s neizravnom namjerom, a zbog čega mu prijeti kazna zatvora od tri do deset godina. Odmah po Horvatinčićevu izjašnjavanju o krivnji suđenje je prekinuto i najavljen je nastavak za 28. svibnja, a da će biti riječ o maratonskom suđenju, dokazuje i to što su već zakazana i ročišta do 4. prosinca.

Toga dana bit će ispitan njemački nautičar Klaus Fuchs koji se našao u blizini mjesta tragedije, no sam nalet Horvatinčićeva glisera Santa Marine na jedrilicu talijanskih supružnika nije vidio. On je kobnog dana nešto prije 11.30 sati došao gumenjakom i zaustavio jedrilicu kojoj je bio slomljen jarbol te vidio da u moru koje je bilo crveno plutaju tijela Talijana koji su već preminuli. Pedesetak metara dalje na gliseru je vidio Horvatinčića kako telefonira i njegovu djevojku Anicu Đerđe Dilber koja je jedina vidjela trenutak nesreće i koja će 28. svibnja dati svoj iskaz.

Horvatinčić je nakon prve rasprave izašao pred novinare i rekao da je u više navrata izražavao sućut obitelji poginulih talijanskih nautičara. 

– Izražavam sućut za ovu tešku tragediju djeci i rodbini poginulih Francesca i Mariele. Vas molim za strpljenje jer je sam događaj dovoljno tragičan. Suđenje je u tijeku i sačekajmo sudsku odluku – rekao je Horvatinčić. Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica rekao je da se obrana ne slaže s nijednom točkom optužnice i da će obrana pokušati dokazati prekvalifikaciju.

Sada je u pitanju neizravna namjera, a po nama riječ je o nehajnom postupanju, odnosno o pomorskoj nezgodi iz nehaja – rekao je Branko Baica i na upit je li ponuđena odšteta, kako je Horvatinčić najavljivao, djeci poginulih talijanskih državljana odgovorio potvrdno, ali i dodao da se nisu dogovorili. 

– Spremni smo na nastavak razgovora i na svaku opciju koja je realna – rekao je Baica.

Na suđenju su nazočili i zastupnici obitelji Salpietro, zajedno s talijanskim konzulom. S novinarima nisu htjeli razgovarati.

Komentara 73

PA
papaciune
13:34 08.05.2012.

da sudska odluka... gdje u Hrvatskoj? tomo, tomo, sigurran sam da si odlican pokeras...

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
12:41 08.05.2012.

08.05.2012. u 12:12h Nihon no Koku je napisao/la: *** deleted by admin *** Zasto ste obrisali ovaj post? Dajete toliko prostora ovom bahato i vazno vam je cuti sta ima da kaze a nista o zrtvama kakvi ste vi novinari?ari? Da su vam roditelji stradali kako bi se vi osjecali citati ovaj clanak? VI bacate sol na ranu djeci stradalih uglednih talijana upravo je to sto radite DNO ste DNA

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
12:44 08.05.2012.

Ja sam misljenja da covjek bez savjesti i duse nemoze izraziti sucut!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije