Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VIŠE KANDIDATA

Tko su kandidati za čelnika MMF-a?

lagarde
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
14.06.2011.
u 07:59

MMF želi dati veću moć zemljama koje su izvan G7, ali trenutačna situacija i dalje veću prednost daje bogatijim zemljama. Do sada su MMF vodili Europljani, a Svjetsku banku Amerikanci

Broj potencijalnih kandidata koji će zamijeniti donedavnog šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dominiquea Strauss-Khana sve je veći, a najveća bitka, čini se, vodit će se između srednjoeuropskih kandidata i kandidata iz "novih" ekonomski utjecajnih zemalja.

Za sada najjači europski kandidati, kako donosi BBC, za novog šefa MMF-a su trenutačna francuska ministrica financija Christine Lagarde i bivši njemački bankarski šef Axel Weber. "Nove" zemlje rastućih ekonomija u ovom "natjecanju" zastupaju bivši južnoafrički ministar financija Trevor Manuel i bivši turski ministar ekonomije Kemal Dervis.

MMF želi dati veću moć zemljama koje su izvan G7, ali trenutačna situacija i dalje veću prednost daje bogatijim zemljama. Praksa je do sada bila da MMF vode Europljani, a Svjetsku banku Amerikanci. Brazilski ministar financija Guido Montega upravo je zato upozorio na ravnopravnost.

- Potrebno je uspostaviti i pridržavati se meritokracije. Osoba koja vodi MMF trebala bi biti izabrana na to mjesto bog svojih zasluga, a ne zato što je Europljanin - naglasio je Montega.

Podsjetimo, zadnji generalni direktor Strauss-Khan smijenjen je zbog sumnje u seksualni napad na sobaricu hotela Softel u New Yorku, a upražnjeno mjesto privremeno popunjava njegov zamjenik John Lipsky koji je već najavio da će u kolovozu, po isteku mandata, odstupiti s pozicije.

Među ostalim kandidatima za čelnika MMF-a spominju se i singapurski ministar financija Tharman Shanmugaratnam i Agustin Carstens iz Meksika. Europljane pak predstavljaju i bivši britanski premijer Gordon Brown, bivši njemački ministar financija Peer Steinbrueck te švicarski bankar Philipp Hildebrand.

Prema pravilniku MMF-a, čelnik te organizacijene bi smio biti stariji od 65 godina, niti bi za trajanja mandata trebao ući u 70. godinu života, čime su automatski eliminirani 68-godišnji Jean-Claude Trichet, predsjednik Centralne europske banke, 67-godišnji Stanley Fischer, izraelski guverner, i 67-godišnji Montek Singh Ahluwalia, savjetnik vlade Indije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije