Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osudio banke

Tko je sudac Dobronić? – Odbio cenzurirati Latinicu

Radovan Dobronić
Marko Lukunić/Pixsell
04.07.2013.
u 20:32

Radio u ZABI – 
Lani je održao lekciju političarima kako treba riješiti sukob interesa.

Rođeni Čakovčanin Radovan Dobronić (53), sa 17-godišnjim sudskim stažem, do spora između udruge Potrošač i osam banaka bio je medijski relativno nepoznat sudac. Što ne čudi. I jučer je, kao i od početka spora, odbijao novinarske zahtjeve za intervjuom.

Sve za javnost

S njim se može kontaktirati samo službeno, posredstvom glasnogovornice Trgovačkog suda u Zagrebu. Ali, za javnost, sve će učiniti. Visoku razinu svijesti o ulozi medija pokazao je i prije dvije godine kad je odbio HRT-ovu tužbu kojom je traženo da se Hrvatskom novinarskom društvu zabrani emitiranje priloga iz Latinice pod naslovom “Zločini iz privatizacije ne zastarijevaju”. Obrazložio je da je riječ o temi od iznimnog javnog interesa te da je neopravdan HRT-ov zahtjev za cenzurom te je, kako je prenio T-portal, tada obrazložio: “Nesporno je da se odgovorne osobe HRT-a kao javne ustanove nalaze pod velikim pritiskom, ali na tom se mjestu moraju nalaziti osobe koje će biti u stanju oduprijeti se pritiscima”.

I na početku spora između udruga i banaka očitao je lekciju političarima, osobito premijeru Zoranu Milanoviću, koji se u to vrijeme koprcao na temi sukoba interesa zbog boravka na Hvaru. Sudac Dobronić izvijestio je na pripremnom ročištu da je prije nego je postao sudac sedam i pol godina radio u Zabinoj pravnoj službi. “Kad sam imenovan sucem, namjerno sam obustavio sve kontakte s bankom. Nisam išao ni na domjenke”, rekao je, niti je sudio u sporovima u kojima je Zaba bila stranka.

Zašutite zauvijek

Sudac je to ispričao odvjetnicima obiju strana kako bi oni zatražili njegovo izuzeće ako ih to smeta, duhovito dodavši da njemu to neće smetati jer “posla ima dosta”. U protivnom, tražio je da o tomu “zašute jednom zauvijek” pa i ako im se njegova presuda ne bude svidjela. Inače, bio se kandidirao i za predsjednika Visokog trgovačkog suda, a bio je i pravni načelnik u Državnoj direkciji za robne rezerve.

>>Pročitajte glavne teze iz presude bankama i obrazloženja!

>>PBZ: Žalit ćemo se, presuda je u potpunosti neutemeljena!

>>Građani: 'Banke bi nam trebale vratiti novac s kamatama!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije