Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija mama mia

Tko je Marija Šola – U zatvor nakon punih 38 godina u elitnom krugu

'za ljeto...09.08.08. marija sola snimio:davor visnjic'
Davor Višnjić/PIXSELL
12.04.2013.
u 07:39

Pratio ju je i imidž brižne majke koja pazi na obitelj, u kojoj su jedni drugima oslonac

Dvije godine nakon što je diplomirala, mlada ekonomistica Marija Šola ušla je u krug elitnih menadžera 1975. godine i na vrhu se održavala sve do ovoga tjedna – punih 38 godina! Sugovornici s kojima smo razgovarali dosta su različito reagirali na privođenje iskusne direktorice i bankarice.

Za prve samo je pitanje vremena kad će Marija Šola pobiti optužbe i čista obraza izaći iz zatvora, dok su oprezniji samo slegnuli ramenima i kazali – nema tu velikog iznenađenja. Mnoge su banke pale jer se njihovi vlasnici, pa i menadžeri, nisu znali othrvati porivu da tuđi novac koriste za rješavanje obiteljskih problema i poslova.

Postavljanje granica

Šola dolazi iz obitelji koja je dugo u biznisu, ima zanimljiv životni put prožet uspjesima, ali i ozbiljnim bolestima i gubicima o kojima su i sami javno govorili. Marija Šola rano je ostala udovica, jedan od braće poduzetnika bori se s multiplom sklerozom – što sigurno ne može biti nikome izgovor za moguće nezakonite poslove. Marija Šola dobro se snalazila u bankarskim vodama od 1992. godine, kada se zaposlila u Privrednoj banci, odakle je, kao kadar banke, poslana da vodi stečaj Name.

Bila je i na čelu Partner banke te prokuristica i savjetnica Kabe. Životni joj je moto bio "raditi pošteno pa i po cijenu osobnog rizika", a istraga i suđenje, ako do njega dođe, pokazat će gdje ga je izgubila. Prema navodima iz istražnog postupka, glave su joj došli poslovi s nekretninama te općenito pretjerana skrb o poslovima brojne obitelji. Marija Šola sestra je braće Šarić, vlasnika Europatradea iz Sesveta.

Petero braće i sestara Šarić doselili su se u Sesvete iz Grabovice pokraj Tomislavgrada, zadržali su bliske obiteljske veze te jedni drugima bili oslonac tijekom teških životnih nedaća, bolesti i smrti u obitelji. Očito u tim vezama na kraju nisu znali postaviti granice.

Vole ga brokeri

Marija Šola je, na primjer, svog perspektivnog sina Sandija kao 23-godišnjaka zaposlila kod sebe kao direktora dok je vodila Termomehaniku.

Njegova se karijera stalno isprepletala s majčinom karijerom, omogućila mu je vrhunsko obrazovanje, a od majke je zacijelo naslijedio i iznimnu socijalnu inteligenciju jer ga neupitno vole u brokerskim i financijskim krugovima. I majka i sin izgradili su imidž osoba od povjerenja, na koje su u teškim vremenima mnogi mogli računati.

>>Rođake i prijatelje kreditirali bez osiguranja i provjere boniteta

>>Tko je Marija Šola – U zatvor nakon punih 38 godina u elitnom krugu

>>Sandi Šola uhićen na granici, u USKOK-u poricao krivnju

>>Građani dizali uloge, Karlovačka banka: Svi depoziti su sigurni!

>>HNB: Kontroliramo rad uprava i revizora, no prijevare su moguće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije