Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.01.2017. u 07:15

Što se premijer Andrej Plenković više bude izmicao od ideološke problematike to će ga ona još brže i jače sustizati

Preokupiran slučajem Ina kojeg je, sada je valjda i njemu jasno, posve ishitreno i preko koljena preuzeo rješavati, premijer Andrej Plenković propustio je predvidjeti kako mu se s desnog boka upravo otvara novi front na kojem su mu šanse za pobjedu uistinu minimalne.

Postavljanje ploče s natpisom “Za dom spremni” u čast poginulim pripadnicima HOS-a usred Jasenovca na koje je reagirao mlako, tek najavom osnivanja povjerenstva čiji se početak rada i ne nazire, širom je otvorio vrata za koordiniranu akciju bojovnika Hrvatskih obrambenih snaga.

Nakon Jasenovca i Kutine, ploče se podižu u Zagrebu, Velikoj Gorici, Splitu, do kraja godine premrežit će cijelu Hrvatsku. A zašto i ne bi? Ističu da ih ne zanima naslijeđe Drugog svjetskog već Domovinskog rata, pozivaju se na statute državne uprave, Zakon o pravima hrvatskih branitelja, pa i članstvo u svjetskoj veteranskoj federaciji, u prilog im ide neujednačena sudska praksa i, više od svega, neodlučnost (ne samo ove) vlasti da se s ovom problematikom uhvati u koštac.

Pa nije li i HOS-ova zastava s pozdravom “Za dom spremni” nesmetano vijorila i na mimohodu Oružanih snaga u Zagrebu, skupa sa zastavama ratnih brigada, ispred cjelokupnog tadašnjeg državnog vrha? Scenarij prema kojem se u dogledno vrijeme s pročelja skidaju deseci ploča s natpisom “Za dom spremni” već sada se čini nemogućim. Već s prvim naznakama moguće intervencije, bojovnici HOS-a promptno su na društvenim mrežama pozvali na aktivan otpor, najavljuju obranu ploče uz bilo koju cijenu, spominju okupljanja u tisućama nasuprot interventnoj policiji.

Tko će skupiti perje razasuto iz jastuka? Tko će se, u HDZ-ovoj vladi, u svakom većem gradu usuditi poslati policiju na dragovoljce HOS-a? S njima nema političke trgovine kao s pojedinim braniteljskim udrugama, HDZ-u, naime, HOS-ovci ama baš ništa ne duguju.

Stoga, izgledniji je ipak onaj drugi mogući rasplet, da će ploče HOS-a i nadalje nijemo odavati počast poginulim braniteljima ali i dovijeka služiti kritičarima Hrvatske koji će upirati prstom u ustašluk pod okriljem državnih vlasti. No, zaživi li potonji scenarij, tko će i kako zabraniti skandiranja na stadionima, tko će i s kojim argumentom sankcionirati kada veterani IX. bojne HOS-a Rafael Boban u crnim odorama krenu marširati središtem Knina uz “Juru i Bobana”, kao što je bio slučaj proteklog Dana pobjede?

Slučaj HOS-a prvi je, čini se, u dugom nizu gorućih, ideoloških problema koji upućuje da se Plenković olako, pa i nepromišljeno, riješio Zlatka Hasanbegovića. Marginalizirajući bivšeg ministra kulture samo je zacementirao njegovu poziciju ikone desnice, jedinog koji bi s pozicije autoriteta, za Plenkovićev račun, mogao uvjeriti bojovnike HOS-a da s pločama diljem Hrvatske “stanu na loptu”, pa i gasiti mu vatre na tvrdoj desnici do kraja mandata.

A što se više bude izmicao od ideološke problematike to će ga ona brže i jače sustizati. Ne bude li slika europske Hrvatske kakvu želi graditi njegov konačni saldo, za to može slobodno okriviti vlastitu neodlučnost.

Ključne riječi

Komentara 6

HO
Hosovac
11:22 18.01.2017.

ovaj članak je upravo nevjerojatan. Slali bi policiju na nas? Bravooooooo. Pozdrav od hosovca koji je ponosan na oznaku HOS-a s kojom su mnogi sinovi i kćeri dali život za Hrvatsku i nikad je se neće odreći.

HR
hrUsrcu
08:06 18.01.2017.

clanak je bljutav i besmislen. judi su se pod ovom zastavom borili protiv srpske agresije i iz rata su izisli bez i jedne mrlje (zlocina). neka cetnici u hrvatskoj i srbiji i dalje laju,proslavljaju svoje cetnikovanje, podmecu i provociraju, spomenucii moraju (biti postavljeni) trebaju ostati.

DU
Deleted user
08:29 18.01.2017.

Pa Renatice ljubavi, nije mi jasno zbog cega be netko i slao policiju na HOSovce, i zasto netko i skidao te ploce. Ako ne mislis da bi to trebalo skidati zato da bi se nas dragi Pupi mogao bolje osjecati u Nasoj Lijepoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije