Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjekoslavu Šuteju presađena koštana srž

Tjedni neizvjesnosti u iščekivanju zdravlja omiljenog maestra

vjekoslav šutej
Arhiva VL
Autori: Sonja Hoffman, Tanja Pacek
30.09.2009.
u 00:17

Punih deset sati trajala je transplantacija koštane srži anonimnog davatelja iz Amerike. Liječnici i obitelj nadaju se da će tijelo prihvatiti novu srž.

Maestru Vjekoslavu Šuteju sinoć je, nakon podulje neizvjesnosti, ipak transplantirana koštana srž. Nakon što je hrvatski davatelj, čije su matične stanice potpuno srodne Šutejevima (kompatibilnost 10/10), odustao, jučer oko 14 sati stigla je koštana srž davatelja iz inozemstva.

Riječ je o Amerikancu čija je koštana srž vrlo visokog stupnja kompatibilnosti – 9/10. Transplantacija je, kaže prof. dr. Boris Labar iz KBC-a Zagreb, trajala deset sati.

– Toliko vremena potrebno je da bi pacijent polako primio cijelu količinu koštane srži – rekao je dr. Labar za Večernji list.

Drže ga dobri ljudi
– Trebam obitelj, prijatelje, kolege. Presretan sam zbog svakog kontakta, a jedino što mi sada treba jest da mi ljudi ne daju mira. To mi daje snagu – govorio je Šutej tijekom liječenja u Seattleu. Uz Vjekoslava Šuteja je supruga Ivana, baš kao i u Seattleu prije godinu dana.

– Bio je loše od kemoterapija. Gotovo nepokretan, teško mu je bilo i dignuti ruku i javiti se na telefon. Očekujemo da će za dva tjedna ići k boljem – šaputala je sinoć gđa Šutej u pola glasa kako ne bi probudila supruga.

Maestro Šutej se prije nepunih godinu dana već bio podvrgnuo transplantaciji koštane srži. Međutim, njegov organizam to nije dobro prihvatio. Činilo se da je sve u redu, vratio se u Zagreb, počeo raditi i uživao u svojoj vikendici. Čak se pomalo bavio i poljoprivredom i uzgajao biljke.

Kobne emocije i ljubav
U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski dirigirao je „Operu pod zvijezdama“, a pljesak publike koja ga je pozdravila rasplakao ga je.

– Te silne emocije koštale su me zdravlja i vratile me u bolest, šest mjeseci unatrag – rekao je Šutej kada je ljetos ponovno završio u bolnici Merkur, a potom na Rebru, gdje je ostao gotovo cijelog ljeta. Obitelj i prijatelji Vjekoslava Šuteja te poklonici njegova rada drže čvrsto stisnute palce da njegovo oslabjelo tijelo ovaj put prihvati koštanu srž.

 

Ključne riječi

Komentara 1

ZB
Z. Bonic
11:04 30.09.2009.

Maestru Suteju, od sveg srca vam zelim sto brzi oporavak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije